Dizabilitatea nu este o sentinţă. 27 de tineri cu deficienţe de auz din Chişinău, încadraţi în câmpul muncii, şi-au expus lucrările

Dizabilitatea nu este o sentinţă. 27 de tineri cu deficienţe de auz din Chişinău, încadraţi în câmpul muncii, şi-au expus lucrările


Dizabilitatea nu este o sentinţă. De asta s-au convins 27 de tineri cu deficienţe de auz din Chişinău, care fiind încadraţi în câmpul muncii, şi-au expus lucrările.

Astfel, tinerii specialişti în domeniul frumuseţii, bucătăriei sau artei au demonstrat că munca se poate face chiar dacă ai probleme de sănătate. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Guvernului, care au venit cu un mesaj de susţinere.

Andrei Camenşic este stilist şi de 20 de ani aduce fericire pe chipul oamenilor după ce se privesc în oglindă. Bărbatul spune că, atunci când a început cariera în domeniul frumuseţii îi era greu să înţeleagă ce i se cere, până când şi-a format grupul său de clienţi. Acum, atât femeile cât şi bărbaţii, vin la el cu cea mai mare încredere pentru că Andrei poate face orice coafură sau tunsoare după fotografie.

„Mie îmi place, asta este pasiunea mea şi, în prezent, asta face parte din modul meu de viaţă. Clienţii, care vin la mine de mulţi ani, eu îi cunosc, cei care vin prima dată, îmi arată fotografia”, a spus stilistul, Andrei Camenşic.

Şi Tatiana Codreanu a demonstrat că poate arăta oamenilor adevărate istorii pe scenă. Ea este regizor de estradă şi de cinci ani montează evenimente, dar şi piese de teatru cu actori cu probleme de auz. Când studia la Academia de Muzică, Teatru şi Arte plastice, era singura studentă cu deficienţe de auz. Astăzi, ea spune ferm că dizabilitatea nu este un impediment pentru a te încadra în câmpul muncii.

„Este cam greu. Eu activez în Asociaţia Surzilor şi lucrez cu oameni cu deficienţe de auz. Eu trebuie să le explic cum să se mişte, cum să se comporte pe scenă. Persoanele sunt diferite, unele sunt libere, altele mai inhibate. Uneori, eu singură trebuie să le arăt. Este multă muncă”, a comunicat regizorul de estradă, Tatiana Codreanu.

La expoziţie au participat şi tineri din domeniul construcţiei şi al mecanicii, dar şi fermieri sau apicultori. Autorităţile centrale spun că persoanele cu deficienţe de auz, care nu au un loc de muncă, vor fi ajutate.

„Este un obiectiv comun de a dărâma stereotipuri că aceste persoane cu dizabilităţi nu au valoare în societate şi de-ai ajuta de a se angaja în câmpul muncii şi de gasi un serviciul plătit pe măsură”, a declarat secretarul de stat, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Radu Rebeja.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, pe 10 februarie 2019, va intra în vigoare o lege ce prevede subvenţionarea angajatorului în cazul creării unui loc de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi.

„La fel, se vor oferi subvenţii pentru cei care doresc să creeze locuri de muncă în mediul rural. Noi modalităţi de formare profesională: instruirea la locul de muncă şi stagierea profesională”, a afirmat secretarul de stat, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Anastasia Oceretnîi.

„Scopul e ca să înţelegem persoanele cu dizabilităţi, să le înţelegem necesităţile, ce vor să spună şi să facem această legătură cu angajatorul”, a menţionat directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Raisa Dogaru.

Expoziţia a fost organizată, în premieră, de Asociația Surzilor, în cadrul proiectului „Deaf Skills Moldova”, implementat cu susținerea financiară a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. În Republica Moldova sunt cinci mii de persoane cu deficienţe de auz, iar 20% dintre acestea sunt încadrate în câmpul muncii.


..

Leave a Reply