Sărăcia şi lipsa siguranţei zilei de mâine îi fac pe moldoveni tot mai vulnerabili în faţa stresului. Şefa Catedrei de sănătate mintală, psihologie medicală şi psihoterapie de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţanu” a declarat în cadrul emisiunii „Jurnal de Sănătate”, difuzată la Canal 2, că moldovenii sunt mai stresaţi decât cetăţenii ţărilor dezvoltate. Doctorul conferenţiar universitar Jana Chihai consideră că unul dintre cei mai importanţi factori care declanşează stresul moldovenilor este lipsa unei locuinţe sau a unui loc de muncă. De altfel, datele statistice arată că, anul trecut, fiecare al optulea moldovean s-a adresat după ajutorul unui specialist de la centrele comunitare de sănătate mintală.
În 2021, peste 217 mii de persoane au beneficiat de serviciile psihologilor şi psihiatrilor de la cele 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din ţară. Specialiştii susţin însă că numărul moldovenilor care ar avea nevoie de ajutorul unui psiholog sau a unui psihiatru ar fi mai mare, în special din cauza mai multor factori sociali.
„Este sărăcia, este lipsa unui loc de muncă, este lipsa securităţii, adică o casă, o masă, o siguranţă în ziua de mâine, de aceea am putea spune că moldovenii sunt mai puţin incerţi în ziua de mâine şi sunt mai vulnerabili în faţa stresului”, a spus JANA CHIHAI, şefa catedrei de sănătate mintală, psihologiei medicală şi psihoterapie USMF.
Şefa Catedrei de sănătate mintală, psihologie medicală şi psihoterapie a USMF, Jana Chihai, a mai declarat în cadrul rubricii „Starea de bine” a emisiunii „Jurnal de Sănătate” că stresul permanent poate declanşa într-un final depresia, iar de multe ori această boală nu poate fi uşor identificată.
„Nu foarte multă lume ştie ce este depresia, iar depresia este o triadă simptomatică dincolo din toate cele specifice este întotdeauna mai mult de două săptămâni o dispoziţie scăzută este un fond de dorinţe mai scăzut, adică noi spunem apatie, atunci când nu vrei, nu poţi nu ai nicio motivaţie şi am hedonia, imposibilitatea de a primi plăcere din activităţile de zi cu zi. Dacă ne-a plăcut un hobby, o mâncare şi nu mai primim plăcere din asta”, a declarat JANA CHIHAI, şefa catedrei de sănătate mintală, psihologiei medicală şi psihoterapie USMF.
Un alt simptom al depresiei este şi lenea îndelungată. Specialiştii afirmă că, în acest caz, trebuie să începem să avem o alimentaţie sănătoasă, să dormim cel puţin opt ore pe zi, dar şi să solicităm ajutorul unui psihoterapeut.
„Fericirea nu este ceva un termen foarte măreţ, aşa exaltat, aşa cu fluturi. Fericirea este bucuria şi acceptarea fiecărei clipe şi dacă ele sunt multe, dacă succese sunt ulte, chiar şi mici şi nu eroic remarcabile, atunci suntem într-o stare de bine, suntem în fericire”, a spus JANA CHIHAI, şefa catedrei de sănătate mintală, psihologiei medicală şi psihoterapie USMF.
Emisiunea „Jurnal de Sănătate” poate fi urmărită la Canal 2, în fiecare sâmbătă dimineaţa, la ora 08:30, şi la Canal 3, duminică dimineaţa, la aceeaşi oră. În cadrul rubricii „Starea de bine” vor fi invitaţi cei mai buni specialişti specialişti din ţară, care vor vorbi despre teme actuale din domeniul sănătăţii.