Drumul Șolcani – Arionești, pericol public: „Nici cu tractorul nu-i chip de mers”

Drumul Șolcani – Arionești, pericol public: „Nici cu tractorul nu-i chip de mers”

Distribuie
 • 15
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  15
  Shares

Dacă vă porniți la Otaci, aveți grijă că drumul a dispărut pe o porțiune de peste 30 de kilometri. Deși anul trecut autoritățile au anunțat că drumul Șolcani-Arionești va fi reparat capital, lucrările încă nu au început, iar gropile din rămășițele de asfalt sunt atât de mari încât șoferii nu pot circula decât cu zece kilometri la oră. Administrația de Stat a Drumurilor dă vina pe compania italiană care trebuia să înceapă reabilitarea drumului.

Incredibil dar gropile din imagini sunt parte a unui traseu național. Pe aici se fac schimburile cu regiunea Vinița din Ucraina, tot pe aici circulă zilnic zeci de autobuze și microbuze de rută. Cei 31 de kilometri de drum testează la greu nervii șoferilor.

„Nici cu tractorul nu-i chip de mers. Mi-au sărit capacele de la roți. E jale, nu poți să spui că acesta e drum. E bătaie de joc. Acesta e drum național. E rușine”.

„Un kilometru l-am parcurs în jumătate de oră. E plin cu gropi și în afară de asta avem și mașina de reparat. Merg rutiere, autobuze cu pasageri nu am idee cum merg pe aici”.

„Sfecla asta o cărăm de o săptămână deja, cum să mergi pe așa drum. Acesta e drum de mers?! Bătaie de joc. Totul se fărâmă, pe drumul acesta se deteriorează fiecare boltișor în mașină”.

„Pe aici merg și ruși, și ucraineni, și beloruși, este o rușine pentru țara noastră. Dacă nu au început cei care au câștigat acest contract, trebuie măcar cei de pe loc să facă ceva, măcar să astupe aceste gropi”.

Și medicii de la urgență afirmă că, din cauza drumului deteriorat, ajung cu întârziere la pacienți.

„Când aducem pacienți gravi, ne vine foarte greu. Pacienţilor cu fracturi dacă nu le facem injecții le este greu să suporte, dar din cauza drumului altfel nu ai cum. La Rudi trebuie să ajungem în 20 de minute, dar mergem o oră și ceva”.

Deși lucrările de reabilitare a drumului întârzie cu aproape un an, responsabili din cadrul Întreprinderii Drumuri Soroca spun că nu pot interveni.

„Noi nu putem face nimic pentru că este agent economic care a câștigat licitația și administrația nu ne finanțează aceste lucrări. Antreprenorul care a câștigat trebuie să efectueze lucrările de reparație. Noi nu putem interveni deși înțelegem că trebuie”, a menţionat administratorul SA Drumuri Soroca, Vitalie Moraru.

Conducerea raionului sune că a primit asigurări de la ministerul Economiei că în următoarele zile antreprenorul, cel puțin, va nivel drumul pentru ca șoferii să se poată deplasa pe el iarna.

„Nu este atât de ușor ca să fie reziliat contractul cu acea firmă. Ei spun că mai au la dispoziție un an ca să facă aceste lucrări și ei vor reuși. Acum Administrația de Stat a Drumurilor le-a dat la dispoziție două săptămâni ca să înlăture gropile. Doamne ferește să înceapă iarna mai devreme o să ne pună într-o situație proastă pe toți”, a comunicat președintele raionului Soroca, Ghenadie Muntean.

Reprezentanții companiei italiene nu au fost de găsit pentru a oferit detalii la acest subiect. Potrivit Administrație de Stat a Drumurilor, antreprenorul riscă o amendă pentru tergiversarea lucrărilor.

Reparația drumul Șolcani-Arionești va costa aproape aproape 18 milioane de euro, bani împrumutați Guvernului de la Chișinău de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.


Distribuie
 • 15
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  15
  Shares

Leave a Reply