Dulciuri cu o cantitate prea mare de ulei trans. Ce a mai descoperit ANSA

Dulciuri cu o cantitate prea mare de ulei trans. Ce a mai descoperit ANSA

Uleiuri periculoase în dulciuri! Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a prelevat 20 de probe din diferite tipuri de biscuiţi, napolitane şi bomboane, care se vând pe piaţa din Moldova. Rezultatele au arătat că dulciurile aveau o cantitate prea mare de ulei trans – 6-7 grame, asta pe când norma este de cel mult două grame. Specialiştii avertizează că acestea pot provoca diabet, hipertensiune şi boli de inimă.

„În Republica Moldova există un laborator acreditat care calculează conţinutul de acizi graşi trans, este laborator acreditat. Am făcut acest studiu pentru a evalua situaţia de pe piaţa din Republica Moldova.”, a spus MARINA DINCU, şef de direcţie ANSA.

Potrivit specialiştilor în sănătate, consumul de dulciuri care conţin aceşti acizi graşi pot dezvolta în timp diferite boli cardiovasculare, diabet sau hipertensiune.

„Suntem îngrijoraţi de incidenţa înaltă a bolilor cardiovasculare, în care o cauză o constituie consumul exagerat a produselor alimentare care conţin aceşti acizi graşi trans. Sursa acestor dăunători vine din procesele tehnologice”, a declarat SVETLANA NICOLAESCU, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Directorul ANSA susţine că urmează să solicite reglementarea conţinutului acestor substanţe în produsele alimentare, astfel încât să poată face verificări şi să aplice inclusiv amenzi celor care folosesc uleiul trans în procesul de producţie.

„Noi am efectuat aceste analize chiar dacă în legislaţia actuală nu există încă nişte reglementări. Dat fiind acest fapt, noi nu le putem retrage din comerţ, dar există deja o iniţiativă legislativă, Ministerul Sănătăţii elaborează hotărârea de Guvern şi sper, după asta, să iniţiem toate controalele necesare.”, a menționat RADU MUSTEAŢĂ, directorul general ANSA.

Moldovenii spun că ştiu despre faptul că în producerea unor dulciuri se găsesc substanţe periculoase, astfel că încearcă să le prepare acasă ori să reducă din consumul lor.

„Eu mănânc aceste produse moderat, mai ales că eu nu sunt nici mare amatoare de dulciuri. Mă strădui doar din când în când, de casă să fac. Din comerţ nu iau, doar ce fac acasă.”

„De aceea şi nici nu le mănânc, am dulceaţă făcută de casă care îmi satisface cerinţele atunci când vreau ceva dulce.”

Pe lângă dulciuri, uleiurile trans mai pot fi găsite şi în aluatul pentru plăcinte, în pizza, în margarină, în smântână vegetală sau în chipsuri şi cartofi prăjiţi

..