După mai multe încercări eşuate, Ion Chicu a reuşit să prezinte în Parlament proiectele de asumare a răspunderii

După mai multe încercări eşuate, Ion Chicu a reuşit să prezinte în Parlament proiectele de asumare a răspunderii

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

După mai multe încercări eşuate, primul ministru Ion Chicu a reuşit astăzi să prezinte în Parlament cele 4 proiecte de lege pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Este vorba despre Legea salarizării, Legea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, dar şi a bugetului în medicină. Deputaţii au la dispoziţie 72 de ore pentru a depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului. În caz contrar, legile se consideră adoptate.

În debutul şedinţei Legislativului în sala de plen erau 51 de deputaţi, număr care asigură cvorumul pentru desfăşurarea acesteia. Mai târziu, în sală au venit şi deputaţii din fracţiunile PAS şi Platforma DA, care l-au huiduit pe premierul Ion Chicu, în timp ce încerca să vorbească de la tribună.

Ulterior, deputaţii PAS şi ai Platformei DA au părăsit sala, iar premierul și-a încheiat prezentarea. Prin urmare, singura cale de a mai respinge proiectele asumate de guvern este depunerea unei moțiuni de cenzură. Până acum însă, nimeni din opoziție nu a anunțat o asemenea intenție.

„Pe baza acestei asumări de răspundere, vom examina dacă merită să înaintăm o moţiune de cenzură sau nu, cel mai probabil că nu, deoarece sunt şi măsuri sociale, pe care noi am fi vrut să le discutăm, să le completăm şi să fie mai buni pentru cetăţeni”, a spus preşedintele grupului parlamentar PRO MOLDOVA, Andrian Candu.

Deputaţii din fracţiunea Platforma DA au menționat că nici ei nu vor cere acum demiterea guvernului, dar vor înainta ulterior o moțiune de cenzură.

„Platforma DA, săptămâna viitoare, la începutul săptămânii, nu acum, nu în următoarele 72 de ore, n-o să facem cadou Guvernului Chicu să facem moțiune de cenzură pe subiectele sociale, să stea liniștit, dar săptămâna viitoare. Noi vom semna moțiunea de cenzură și vom propune colegilor de la PAS să facă la fel”, a declarat preşedintele fracţiunii DA, Alexandru Slusari.

Deputații PAS spun că sunt gata să susțină moțiunea colegilor din Platforma DA.

„Noi am avut un schimb de opinii şi varianta asta rămâne în picioare, doar trebuie să ne asigurăm că avem numărul necesar de voturi pentru a da jos Guvernul Chicu şi pentru a numi un nou Guvern”,  a spus preşedintele fracţiunii PAS, Igor Grosu.

Iar democraţii, cei care au fost prezenţi în sală în momentul în care Chicu prezenta proiectele, au declarat că asumarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului a fost o decizie potrivită în contextul politic din ultima perioadă.

„Odată cu plecarea domnului Gaţcan, s-a constatat o lipsă a unei majorităţi în Parlament.Şi desigur o incertitudine dacă aceste proiecte de lege vor fi votate, de aceea, în asemenea situaţii, pot să vă spun mai mult, Guvernul este obligat să meargă pe asumare sau pe angajarea răspunderii”, a spus deputatul PDM, Pavel Filip.

Până acum, deputaţii din fracţiunile PAS, Platforma DA, partidul ŞOR şi grupul parlamentar PRO MOLDOVA au boicotat de trei ori şedinţa Parlamentului. Aceştia nu au fost de acord ca Guvernul să-şi asume răspunderea în faţa Legislativului pentru patru proiecte de lege. Parlamentarii şi-au dorit să discute aceste iniţiative la una dintre şedinţele plenare, pentru a avea posibilitatea să vină cu amendamente de îmbunătățire a acestora. Proiectele prevăd modificări la Legea salarizării, Legea bugetului de stat, a bugetului asigurărilor sociale și bugetul în medicină. Inițiativele au drept scop finanțarea mai multor proiecte sociale, printre care dublarea salariilor medicilor și alocarea ajutorului de 700 de lei pentru pensionari.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •