Durere, frig, frică și un viitor incert. Viaţa locuitorilor oraşului Bucha, după retragerea armatei ruseşti

Durere, frig, frică și un viitor incert. Viaţa locuitorilor oraşului Bucha, după retragerea armatei ruseşti

Distribuie

Durere, lacrimi, frig şi frică, dar şi multă putere pentru a rezista unui viitor incert. Viaţa locuitorilor oraşului Bucha, din regiunea Kiev, recuperat acum câteva zile după retragerea armatei ruseşti, s-a împărţit în două: înainte şi după război.

După luptele grele, ce au durat mai bine de patru săptămâni, pe străzile localităţii mai pot fi văzute corpuri neînsufleţite ale civililor, tone de tehnică militară distrusă, proiectile neexplodate, gloanţe şi locuinţe bombardate. Corespondentul Publika TV Oxana Bodnar a fost în aceste zile în oraşul Bucha, dar şi în câteva sate din regiunea Kiev, unde a discutat cu localnicii care trăiesc un adevărat calvar, odată cu invazia Federaţiei Ruse în Ucraina. Oxana Bodnar a făcut parte dintr-o echipă de jurnaliști ai postului Antena 3 România, în cadrul programului News Hour with CNN.

Oraşul Bucha, regiunea Kiev. Ceea ce puteam vedea doar în filme istorice despre război acum a devenit realitate. Una dură în care trăiesc puţinii oameni care au rămas în localitatea de baştină şi au supravieţuit ororilor.

„Cea mai grea bătălie s-a dat aici, între satele Bucha și Irpin. Aici mai rămâne tehnica militară a armatei ruseşti distrusă complet. Totodată, chiar dacă pe mai multe locuințe este scris cuvântul “люди”, “oameni”, s-a împușcat chiar și în casele localnicilor.”

Pe aceasta stradă, plină de tehnică militară distrusă, locuieşte Dmitri. El a văzut din prima clipă bătălia ce s-a dat cu tehnică militară grea la sol şi atacurile aeriene care s-au desfăşurat chiar lângă poarta lui.

„Au fost sparte geamurile, au căzut lustre. A fost groaznic. Când a început explodarea tehnicii militare, noi am fugit pe o altă stradă. Aici totul zbura. De ce nu aţi părăsit localitatea până acum? – Este pământul nostru! Asta este Ucraina!  Eu v-am răspuns.”

Bărbatul spune că a supravieţuit ca prin minune atrocităţilor. În schimb, mulţi vecini de ai săi nu au avut acest noroc.

„În raza de 500 de metri am găsit 15 cadavre ale civililor, cadavrele erau între case, afară. Timp de trei săptămâni nu am ieşit din perimetrul acestui sector.”

„Patru săptămâni de invazie a armatei ruse au lăsat localitatea Bucha fără gaz, apă și lumină. Pe străzi rămân mașini bombardate, dar și tehnică militară distrusă. Iar oamenii, cei care au plecat, dar și cei care vor trebui să revină, vor începe viață de la capăt. ”

Pentru a reuşi să supravieţuiască, la propriu, localnicii adună împreună produsele alimentare rămase în case şi gătesc afară, la rug, supe sau terciuri.

„Noi pe toţi îi servim. Ne adunăm toţi. Le propunem oamenilor care trec pe alături să guste din supă.”

În casele localnicilor nu este nici gaz, nici apă, nici lumină. Oamenii spun că temperatura din case, majoritatea ciuruite de gloanţe, este ca afară.

„Încălzim apă în ceainic, o punem în sticle ziua sub plapumă ca să încălzim puţin patul. Altfel e imposibil.”

În aceste zile, în oraşul Bucha au început să ajungă ajutoarele umanitare. Oamenii primesc pachete alimentare.

„Vă mulţumesc mult!”

O altă localitate din regiunea Kiev – aceleaşi imagini apocaliptice cu locuinţe şi magazine distruse. Raionul Brovarî, regiunea Kiev, a fost recent recuperat de armata ucraineană. Lupte crîncene s-au dat inclusiv în satul Bogdanovka.

„În această şcoală din satul Bogdanovka au învăţat până acum 400 de elevi. Timp de trei săptămâni aici au stat militarii ruşi. Acum încă mai puteţi vedea urma de bombardamente, gloanţe. Şi până acum din această clădire încă iese fum.”

Zile întregi localnicii se ascundeau în subsoluri pentru a supravieţui. Mulţi au încercat să scoată din sate copiii pentru a le asigura securitatea.

„Ne-a fost frică, ne-a fost greu. Împreună cu soţia şi tatăl meu am stat aici din 24 februarie. Nicăieri nu am ieşit, iar 10 zile am stat în subsol.”

Militarii ucraineni susţin că aceste zone rămân în continuare periculoase pentru că sunt minate, iar cei care au plecat nu vor putea reveni prea curând în propriile case.

„Noi luptăm nu doar pentru noi, nu doar pentru viitorul copiilor şi nepoţilor noştri, noi luptăm pentru viitorul întregii Europe, întregii lumi. Anume aici se decide ce va fi mai departe în lume.”


Distribuie
..