Autorităţile de la Chişinău sunt în căutarea unor furnizori de la care să cumpere lumină

Autorităţile de la Chişinău sunt în căutarea unor furnizori de la care să cumpere lumină

Autorităţile de la Chişinău sunt în căutarea unor furnizori de la care să cumpere lumină pentru a acoperi deficitul de energie electrică. Asta pentru că, în luna mai, Centrala de la Cuciurgan va putea asigura de la 70 până la cel mult 85 la sută din necesităţile ţării. Declaraţia a fost făcută de ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale Andrei Spînu în cadrul unei emisiuni televizate.

„Noi trebuie, în primul rând, să asigurăm în luna mai deficitul de 30%, cu toate că pentru luna mai, Centrala de la Cuciurgan poate produce până la 85% din necesarul ţării din volumul de gaz pe care îl are. S-ar putea să fie nevoie de mai puţin decât 30 la sută. Continuăm discuţiile inclusiv cu Ucraina, inclusiv la nivel politic, în scopul de a găsi o alternativă şi să vedem dacă e cazul să mai facem o licitaţie, să vedem dacă avem şi alte oferte mai bune”, a spus Andrei Spînu.

Recent, contractul cu Centrala de la Cuciurgan a fost prelungit doar pentru o lună, până la sfârşitul lui mai. Premierul Natalia Gavriliţa a anunţat că preţul de achiziţie a energiei electrice va fi de 59,5 dolari pentru un megawatt/oră, cu 6 dolari mai mare decât până acum. Astfel, nu va fi necesară creşterea tarifuluui pentru consumatorii finali, cel puţin în mai. Documentul a fost semnat în urma unor negocieri directe. Înainte de asta, Energocom a anunţat licitaţie pentru procurarea de energie electrică, iar la concurs au participat 5 companii care propuneau oferte costisitoare. Cea mai ieftină ofertă a fost de 96,5 dolari pentru un megawatt/oră.

..