Două companii participă la licitaţia pentru furnizarea energiei electrice în ţara noastră

Două companii participă la licitaţia pentru furnizarea energiei electrice în ţara noastră

Distribuie

Două companii participă la licitaţia pentru furnizarea energiei electrice în ţara noastră, iar cel mai mic preţ oferit este de 96 de dolari pentru un megawatt, comparativ cu 53 de dolari cât plătim în prezent. Informaţia a fost confirmată de preşedintele Maia Sandu în cadrul unei emisiuni televizate. Şeful statului a mai spus cu referire la situaţia de pe piaţa energetică din ţară că Moldova se confruntă cu mai multe provocări, în lipsa unor surse alternative clare, în special pentru livrarea energiei electrice. Miercuri, premierul Natalia Gavriliţa a dat asigurări că Moldova nu va rămâne fără energie electrică şi gaz. În timp ce unii experţi susţin că situaţia în domeniul energetic este una incertă, alţii se arată încrezători că Moldova va fi asigurată cu resursele necesare.

„Pe partea de energie electrică este şi mai complicat. Guvernul a lansat licitația, ofertele nu sunt bune, ofertele sunt scumpe, toate. Acum Guvernul a cerut instituţiile statului să verifice cine sunt aceste companii şi cine stă în spatele acestor companii”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a mai spus că Moldova se confruntă cu o situaţie extrem de complicată: „Linia Vulcăneşti-Chişinău care ne va conecta piaţa românească va fi gata în câţiva ani. Până atunci noi suntem puşi într-o situaţie extrem de complicată care înseamnă preţuri mai mari, care înseamnă incertitudine”.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a prelungit termenul pentru licitaţia anunţată pentru procurarea energiei electrice, cu încă două zile, până joi, 28 aprilie. Decizia a fost luată pentru examinarea documentelor depuse, dar şi pentru a avea timp pentru a negocia un preţ mai bun. Precizările au fost făcute de premierul Natalia Gavriliţa.

„În primul rând, este vorba despre verificarea participanţilor la licitaţie şi necesitatea de timp pentru aceste verificări. De asemenea, este vorba despre negocierea în continuare a unui preţ cât mai bun şi a unor opţiuni cât mai bune pentru cetăţenii Republicii Moldova. Este nevoie şi de rezervarea capacităţilor pentru transportare. Acum, riscuri pentru lipsa unui furnizor nu există”, a declarat Natalia Gavriliţa.

Contractul de livrare a energiei electrice pentru Moldova expiră în dată de 1 mai, după ce Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a prelungit acordul doar cu o lună, invocând incertitudinea privind aprovizionarea ţării noastre cu gaze naturale de la „Gazprom”. Şi asta în condiţiile în care nu s-a reuşit realizarea auditului referitor la datoria istorica a „Moldovagaz”, aşa cum şi-a asumat Chişunăul, iar concernul rus poate sista livrările de la 1 mai. În timp ce preşedintele Parlamentului Igor Grosu susţine că discuţiile cu „Gazprom” privind prelungirea contractului sunt în desfăşurare, premierul Natalia Gavriliţa declară că ţara nostră este pregătită pentru aplicarea unor scenariii alternative.

„Încă nu avem un răspuns. Am adresat demersuri, aşteptăm răspuns şi vom vedea ce se va întâmpla pe 1 mai. După cum am spus, avem anumite alternative. Aşa cum am făcut în octombrie, putem accesa piaţa SPOT. Dar aici este vorba şi despre preţurile la nivel mondial, şi despre continuitatea furnizării pe termen mediu şi lung”, a menționat premierul.

Natalia Gavriliţa a dat asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale şi a precizat că şapte companii internaţionale au aplicat la licitaţia anunţată de „Energocom”.

Chiar şi aşa, expertul în energetică, Sergiu Ungureanu, consideră că securitatea energetică a ţării noastre poate fi afectată de războiul din Ucraina.

„Problema este în nesiguranţa alimentării cu gaz prin Ucraina, pentru că în orice moment pot apărea situaţii de distrugere. Tehnic este posibil să avem gaz, adică contracte cu anumite companii europene, dar acest caz, în primul rând, va fi mai scump, în al doilea rând, trebuie să ne gândim că şi în Europa vor apărea criza de gaze”, a spus SERGIU UNGUREANU, expert în energetică.

Fostul director al ANRE, Victor Parlicov, se arată încrezător că autorităţile de la Chişinău vor găsi soluţii pentru livrarea gazelor naturale şi a energiei electrice, însă rămâne de văzut care vor fi costurile acestor resurse.

„Fizic e exclusă orice posibilitatea de a rămâne Republica Moldova fără energie electrică. Eu sunt absolut sigur că energie electrică consumatorii din Republica Moldova o vor avea, indiferent va fi sau nu va fi semnat un contact către 1 mai. Ucraina sau România. Acolo va depinde nici atât de dorinţa părţilor, cât fizica. Preţul va depinde foarte mult cu cine vom avea acest contract”, a declarat Victor Parlicov.

Anterior, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că în cazul în care Gazprom nu va furniza gaze naturale Moldovei începând cu 1 mai, ţara noastră va fi nevoită să cumpere energie electrică din surse alternative. În prezent, Moldova achiziţionează energie electrică de la Centrala Cuciurgan la preţul de 53 de dolari pentru un megawatt/oră. Vicepremierul Spînu susţine că acum Cuciurgan ar cere un preţ de 76 de dolari, în condiţiile în care ne poate livra doar 70 la sută din volumul necesar. Pentru piaţa din Ucraina preţul este de 63,5 dolari, iar pentru cea din România – 241 de euro. În ceea ce priveşte gazele naturale, de la 1 aprilie, Moldova Gaz achită către Gazprom 1193 de dolari SUA pentru mia de metri cubi.

În aprilie, preţul mediu de achiziţie pe piaţa internaţională este de aproximativ 1226 de dolari americani pentru mia de metri cubi.


Distribuie
..