Inflația în Moldova ar putea ajunge la 31%

Inflația în Moldova ar putea ajunge la 31%

Războiul din Ucraina a dat peste cap prognozele anterioare ale Băncii Naţionale. Al doilea raport din acest an arată că inflaţia se va ridica la punctul maxim în trimestrul trei şi este prognozată să ajungă 31%, cu 10 puncte procentuale mai mult decât estimarea făcută în februarie. Pentru a opri acest proces, BNM susţine că va întreprinde în continuare măsuri restrictive, pentru a reduce consumul, iar cetăţenii sunt sfătuiţi să facă economii.

Preţurile au crescut ca pe drojdii la nivel global, iar noua prognoză a inflaţiei este şi mai sumbră decât cea anterioară. Pronosticurile internaţionale arată că în acest an se vor scumpi şi mai mult produsele alimentare, în special grâul, carnea şi laptele, precum şi petrolul, gazul şi metalele.

„Contribuţia cea mai mare o vedem de la produsele alimentare, care va continua să fie mare cel puţin în următoarele 4 – 5 trimestre şi următoarele patru trimestre preţurile reglementate vor avea o contribuţie puternică la indicele preţurilor de consum”, a spus Octavian Armaşu, guvernatorul Băncii Naţionale.

În trimestrul trei al acestui an, inflaţia va atinge cota maximă de 31 la sută. Prognozele mai arată că inflaţia va scădea în ultimele trei luni ale anului, dar poate ajunge spre ţinta de cinci procente abia la începutul anului 2024.

„Noi estimăm că inflaţia va avea picul în trimestrul trei al anului curent, după care va avea o traiectorie descendentă. Incertitudinile sigur rămân a fi destul de mari, sunt riscuri de șocuri noi, încă urmează să mai fie ajustări de tarife, noi nu ştim cu siguranţă cum vor avea ele loc şi când”, a spus Octavian Armaşu, guvernatorul Băncii Naţionale.

Pentru a micşora ritmul de creştere a inflaţiei, BNM ar putea majora din nou rata de bază şi a dobânzilor la credite.

„Noi scumpim banii pentru a descuraja cererea agregată, inclusiv, pentru a reduce procesul de creditare. Asta este scopul pe care ni-l propunem conştient. Majorăm ratele la depozite ca să schimbăm preferinţele cetăţenilor, de la consum spre economii”, a spus Octavian Armaşu, guvernatorul Băncii Naţionale.

Şeful BNM va susţine un raport la Parlament, săptămâna viitoare: „Am mai fost în Parlament ceva timp în urmă şi sunt gata să merg în Parlament de fiecare dată când deputaţii vor avea nevoie să le explic ce se întâmplă cu inflaţia, ce face Banca Naţională şi care este situaţia economică din ţară”.

Acum o săptămână, Banca Naţională a majorat rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară până la 15,5 la sută anual. Totodată, ratele dobânzii la creditele overnight au crescut la 17,5 procente anual, iar la depozitele overnight la 13,5. Potrivit BNM, măsurile au scopul de a evita sărăcirea populaţiei.

..