Prețurile medii de consum, mai mari în luna mai. Inflația anuală a ajuns la recordul de 29,05%, anunță BNS

Prețurile medii de consum, mai mari în luna mai. Inflația anuală a ajuns la recordul de 29,05%, anunță BNS

Distribuie

Preţurile continuă să crească! Inflaţia anuală a ajuns la 29,05 la sută, cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 20 de ani. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, s-au scumpit atât serviciile prestate populaţiei, cât şi produsele alimentare.

Potrivit datelor, în ultimul an, preţurile medii de consum au crescut cu 29,05 procente. În comparaţie cu luna mai 2021, produsele alimentare s-au scumpit cu 32,05 la sută. Preţurile produselor nealimentare au crescut cu 21, 45 de procente. În luna mai am plătit pentru servicii cu 35,27 la sută mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În comparaţie cu 2021, cel mai mult s-au scumpit legumele, cu peste 77 la sută. Moldovenii plătesc cu 56 la sută mai mult şi pentru ouă. Într-un an, pâinea s-a scumpit cu 29 de procente, uleiul cu 28 de procente, iar carnea, cu 25 la sută. În comparaţie cu luna mai 2021, lactatele s-au scumpit cu aproape 25 la sută.

În ultimul an s-au scumpit şi mărfurile nealimentare. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, cel mai mult au crescut preţurile carburanţilor, cu aproape 53 la sută. Materialele de construcţie s-au scumpit cu aproape 40 de procente. Totodată, moldovenii plătesc cu 16 procente mai mult pentru încălţăminte şi îmbrăcăminte.

Faţă de luna mai 2021, gazul s-a scumpit de 3,2 ori, iar tariful pentru încălzirea centralizată s-a dublat. Totodată, moldovenii au plătit mai mult pentru biletele de călătorie cu transportul public, creşterea fiind de 35,24 la sută. Energia electrică s-a scumpit şi ea cu o treime. Au crescut preţurile şi în restaurante, cafenele sau baruri, cu aproape
25 la sută.

În luna mai, faţă de aprilie, preţurile au crescut în ţara noastră cu 2 la sută. Dacă ar fi să comparăm inflaţia din Moldova cu cea a ţărilor din regiune, atunci creşterea indicelui a fost mai mare în Letonia, Turcia, Ucraina, ţară aflată în război, şi în Lituania. La polul opus se află Italia, Germania, Spania, Belgia şi Franţa, unde în ultima lună, inflaţia a crescut cu mai puţin de 1 procent.

Prognozele Băncii Naţionale sunt sumbre. Specialiştii estimează că la sfârşitul anului, inflaţia va ajunge la 31 la sută.


Distribuie
..