Emmanuel Macron a câştigat cel de-al doilea mandat de preşedinte al Franţei

Emmanuel Macron a câştigat cel de-al doilea mandat de preşedinte al Franţei

Distribuie

Emmanuel Macron a câştigat cel de-al doilea mandat de preşedinte al Franţei şi va rămâne pentru încă cinci ani la Palatul Élysée. El a învins-o pe contracandidata sa Marine Le Pen în urma unei bătălii strânse şi a obţinut victoria cu puţin peste 58 la sută din sufragii. La scurt timp după publicarea rezultatelor, Macron a venit în faţa Turnului Eiffel, unde a fost întâmpinat de susţinătorii săi cu ropote de aplauze.

Emmanuel Macron le-a mulţumit alegătorilor săi pentru încredere şi a menţionat că următorii ani nu vor fi liniştiţi, dar va face totul pentru bunăstarea poporului său.

„Ştiu că mulţi dintre voi aţi votat pentru mine nu pentru că susţineţi ideile mele, dar pentru că aţi vrut să blocaţi extrema dreaptă.”

Marine Le Pen a obţinut 41,5 % din voturi. Ea şi-a recunoscut înfrângerea şi a mulţumit tuturor celor care au susţinut-o în această cursă electorală.

„Cele 43 de procente dintre voturile voastre reprezintă pentru mine o victorie uriaşă.”

În discursul său, Macron le-a cerut alegătorilor săi să nu-i atace pe cei care au votat-o pe Le Pen şi care au păreri diferite.

„De acum înainte, eu nu mai sunt un candidat al unei părţi, dar sunt preşedintele tuturor.”

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru victoria obţinută. Pe pagina sa de Twitter, Sandu a scris că, în această perioadă dificilă, este nevoie de o conducere puternică în Europa. Ea a precizat că Franţa este un partener important pentru Moldova şi că îşi doreşte ca împreună să continuăm să construim democraţia acasă.”

La scurt timp după a anunţarea rezultatelor, în capitala Franţei a fost săvârşit un atac. O maşină a încercat să intre cu viteză într-un cordon de poliţie, iar oamenii legii au deschis focul asupra automobilului. Şoferul maşinii şi un pasager au murit, iar cel de-al doilea pasager a fost rănit şi transportat la spital. Toate circumstanţele incidentului urmează a fi stabilite. Tot la Paris a fost desfăşurat şi un protest violent, la care au participat oameni nemulţumiţi de rezultatele alegerilor. Pentru a dispersa mulţimea, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene.

Este pentru prima dată în ultimele două decenii, când un preşedinte al Franţei este reales în această funcţie pentru a doua oară consecutiv. Emmanuel Macron şi Marine Le Pen s-au mai duelat şi în cadrul alegerilor prezidenţiale din 2017. Atunci, Macron a obţinut puţin peste 66 la sută din voturi, iar Le Pen – apoape 34%.


Distribuie
..