Este decis! Consumatorii din Capitală şi din Ungheni vor plăti mai mult pentru apă şi canalizare

Este decis! Consumatorii din Capitală şi din Ungheni vor plăti mai mult pentru apă şi canalizare

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Locuitorii Capitalei vor plăti cu 1 leu şi 50 de bani mai mult pentru un metru cub de apă şi canalizare. Asta chiar dacă cei de la „Apă-Canal Chişinău” au cerut de la ANRE o ajustare a tarifului cu 2,56 de lei. Pentru locuitorii oraşului Ungheni tariful va creşte mult mai vertiginos – cu 7 lei şi 52 de bani. Decizia de astăzi a ANRE va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Persoanele fizice şi cele juridice vor plăti diferit pentru un metru cub de apă. Consumatorii casnici din Capitală vor achita pentru metrul cub 10 lei şi 69 de bani, deşi furnizorul a cerut un tarif de 11 lei şi 75 de bani. Dacă ANRE ar fi acceptat majorarea cerută de furnizor, de 2 lei şi 56 de bani, atunci un locuitor al Capitalei ar fi achitat, lunar, cu 18 lei mai mult decât în prezent. Acum însă, cheltuielile vor creşte cu 11 lei. Persoanele juridice vor plăti 24 de lei şi 46 de bani pentru un metru cub, cu un leu şi 50 de bani mai mult.

Administraţia „Apă-Canal Chişinău” spune că  scumpirile sunt necesare pentru a putea acoperi pierderile de apă din reţea, care, anul trecut, au fost de 27 de milioane de metri cubi. Majorarea tarifului este una dintre condiţiile instituţiilor financiare europene, care vor oferi 62 de milioane de euro pentru modernizarea reţelelor de apă şi a staţiei de epurare. Directorul „Apă-Canal Chişinău” spune că există riscul ca proiectul să fie anulat, pentru că ANRE nu a aprobat integral solicitarea de majorare a tarifului.

„Este un risc pe care ni-l asumăm cu toţii împreună – probabilitatea că nu vom scăpa de miros şi nu vom avea servicii de o calitate mai bună. În condiţiile în care nu vom face investiţii, frica noastră este că nu vom fi capabili să micşorăm volumul pierderilor”, a comunicat directorul „Apă-Canal Chişinău”, Veronica Herţa.

Şeful ANRE spune că cererea a fost acceptată parţial, deoarece reprezentanţii Apă-Canal nu au argumentat cheltuielile de peste 100 de milioane de lei. ANRE recomandă conducerii „Apă-Canal Chişinău” să reducă pierderile de apă din reţea.

„Aceste pierderi la moment constituie în jur de 43 de procente din cantitatea de apă livrată consumatorilor. Este un procent foarte mare. Un element de bază din aceste pierderi, constituie furturile. Regretabil că astăzi Apă-Canal Chişinău nu a venit cu un plan bine determinat de luptă contra furturilor”, a menţionat directorul ANRE, Tudor Copaci.

Noile tarife îi va bate la buzunar şi pe locuitorii din Ungheni. Aici, un metru cub de apă şi canalizare pentru consumatorii casnici va costa 20 de lei şi 47 de bani. Întreprinderea a cerut ca tariful să fie de 23 lei şi 36 de bani. Iar persoanele juridice şi instituţiile de stat nu vor plăti tarif diferenţiat, cum era până acum. Ei vor achita 38 de lei şi 47 de bani pentru un metru cub. Autorităţile din Ungheni spun că dacă nu ar fi fost aprobate aceste majorări, întreprinderea risca să intre în faliment.

„S-au întărit tarife subestimate. Este de dorit ca într-un timp mai restrâns, timp de o jumătate de an, maximum un an, să venim cu propunerea de a fi tarifele ajustate”, a spus directorul „Apă-Canal Ungheni”, Petru Scutaru.

Preţurile pentru serviciile de apă şi canalizare din Chişinău nu au fost ajustate din 2009, iar cele din Ungheni au fost modificate ultima dată în 2013. Tarifele vor intra în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •