Noua rundă de negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea problemei transnistrene ar putea fi anulată

Noua rundă de negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea problemei transnistrene ar putea fi anulată

Distribuie

Reprezentanţii de la Tiraspol au catalogat drept presiune nişte dosare penale intentate de către organele de la Chişinău în care figurează localnici din stânga Nistrului. Din acest motiv, transnistrenii au refuzat să spună dacă se vor aşeza sau nu la masa tratativelor.

La rândul său, vicepremierul Eugen Carpov confirmă existenţa dosarelor penale însă dă asigurări că există motive perfect legale de cercetare a unor persoane din regiune.

Următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 este programată pentru 11 şi 12 septembrie la Viena. Părţile au abordat şi subiectul Şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Tiraspolul dă asigurări că acestea sunt libere să funcţioneze în continuare. Totuşi Ştanschi a precizat că şcolile din Dubăsari ar avea în continuare datorii de circa 100 de mii de dolari. Eugen Carpov spune că autorităţile de la Chişinău sunt gata să achite toate datoriile până pe data de 1 septembrie. În acest sens mâine vor avea loc întâlniri dintre experţii financiari şi cei din educaţie de pe ambele maluri ale Nistrului.

 


Distribuie
..

Leave a Reply