Evoluţie îngrijorătoare a focarelor de pestă porcină

Evoluţie îngrijorătoare a focarelor de pestă porcină

Evoluţie îngrijorătoare a focarelor de pestă porcină! Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, în şapte luni s-au depistat de aproape trei ori mai multe cazuri de îmbolnăviri decât în tot anul trecut. Explicaţia specialiştilor este că nu se respectă normele sanitar-veterinare la transportarea, prelucrarea şi comercializarea cărnii de porc. Ultimul focar de pestă porcină africană a fost înregistrat săptămâna trecută în comuna Lozova din raionul Străşeni.

„Avem impusă măsură de carantină în Lozova, în legătură cu pesta porcină? Cunoaşteţi sau nu?
– Am auzit.
– Am dori să verificăm dacă nu transportaţi porci sau produse din carne de porc sau carne de porc.”

Comuna Lozova a intrat în carantină vinerea trecută, 8 iulie, iar a doua zi, la intrarea şi ieşirea din localitate au fost amenajate puncte de dezinfecție și control, unde poliția verifică automobilele. Măsurile au fost luate după ce patru porci din gospodăria unui localnic au pierit, iar rezultatele analizelor de laborator au arătat că animalele s-au îmbolnăvit de pestă porcină africană.

„Proprietarul a discutat cu ANSA, a spus că a cumpărat de undeva, de la nord, nişte porci, probabil de acolo.”

Cele patru animale infectate au murit la scurt timp. Restul porcilor, 23 la număr, au fost nimiciţi şi înhumaţi. Specialiştii de la ANSA verifică, în prezent, starea de sănătate a animalelor din celelalte gospodării din sat.

„Până acum sunt aproximativ 80% din curţi, unde s-a apreciat undeva la 70 de porci. Au fost anunţaţi oamenii ca să nu se aducă, să nu procure porci, să nu iasă porcul din localitate, să nu introducă porci în localitate. Să nu fie sacrificat porcul.”

Un alt caz suspect de pestă porcină a fost înregistrat la Zîrneşti, în raionul Cahul. Acolo, într-o gospodărie privată au pierit 4 porci, iar rezultatele analizelor de laborator vor fi gata miercuri.
De la începutul acestui an, în Moldova au fost înregistrate opt focare de pestă porcină africană, cu 5 mai multe decât pe parcursul anului trecut.

„În total au fost afectaţi 237 de porcine în aceste opt focare. Semnele de boală sunt lipsa poftei de mâncare, temperatură înaltă. Refuzul de a lua hrana şi apa. În cazul în care porcii sunt afectaţi, deja nu mai pot fi salvaţi. Este o boală care nu se tratează.”

Deocamdată nu se ştie dacă va fi despăgubit proprietarul porcilor nimiciţi din comuna Lozova, Străşeni. Conform protocolului sanitar-veterinar, în localităţile cu focare de pestă porcină se instituie carantină pentru 45 de zile.

..