Exact o săptămână până la cel mai aşteptat meci! Pregătirile sunt în toi, evenimentul istoric va apărea pe ecrane cu ajutorul carului de transmisiuni TV OB 24

Exact o săptămână până la cel mai aşteptat meci! Pregătirile sunt în toi, evenimentul istoric va apărea pe ecrane cu ajutorul carului de transmisiuni TV OB 24

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Să vină campionii! A mai rămas exact o săptămână până la venirea la Chişinău a campioanei mondiale la fotbal, Franţa, pentru meciul cu naţionala Moldovei din Preliminariile EURO 2020. Partida care se va juca în seara de 22 martie, pe Stadionul Zimbru şi va fi transmisă în direct la PRIME, începând cu ora 21:45, va fi un eveniment istoric pentru fotbalul moldovenesc, dar va marca şi o premieră în istoria televiziunii din Moldova.

Pentru prima dată, o competiţie sportivă de o asemenea anvergură va avea o producţie TV, sută la sută moldovenească, asigurată, la cel mai înalt standard tehnic şi de calitate a imaginii şi sunetului, de către compania GMG Production cu ajutorul carului de transmisiuni TV OB 24.

Până acum nu s-a mai întâmplat ca o companie moldovenească să poată face o astfel de producţie cu propriul echipament şi cu tehnicieni din ţara noastră.

În martie 2017, în minutul 95 al meciului, FC Barcelona bate al şaselea gol şi o învinge pe Paris Saint-Germain, care este eliminată din Liga Campionilor. Bucurie nespusă pentru unii şi deprimare pentru alţii. Când fotbaliştii au arătat tot de ce au fost în stare, le-a venit rândul regizorilor să se implice. Nu putea fi ratat niciun detaliu al acestui spectacol fotbalistic.

Imaginaţi-vă imposibilul! Ecranele televizoarelor sunt negre, iar preţul unui bilet la un meci de fotbal costă mii şi milioane.

Nu vă faceţi griji. Progresul nu stă în loc, iar televiziunea îşi continuă dezvoltarea. Pentru ca noi să urmărim jocul fotbaliştilor şi alte competiţii sportive, inginerii au inventat televiziunea mobilă. Profesioniştii îi spun OB Van.

„OB Van-ul în sine este o televiziune pe roți care în dependență de proiect poate fi mutată într-o zonă anumită unde se desfășoară evenimentul în sine. Poate fi la munte, la o intrecere de sky, sau la un meci de fotbal, la un concert”, a spus inginerul-şef OB 24, Iurie Carpinschii.

Echipamentele tehnice utilizate pentru transmisia TV din teren se deosebesc după dimensiuni şi complexitate. Pentru difuzarea în direct a unui meci de fotbal e nevoie de un car de transmisiuni TV perfomant.

Unul dintre acestea aparţine companiei GMG PRODUCTION din Chişinău. Această tehnică a fost cumpărată din Italia. Cu ajutorul ei era asigurată transmisia TV a meciurilor FC Juventus Torino, a celor mai mari concerte şi a Jocurilor Olimpice de vară din Rio de Janeiro, Brazilia.

Djacomo Gatti a lucrat în această regie pe roţi în calitate de inginer principal. El cunoaşte aici fiecare buton, beculeţ, cablu, fiecare detaliu. Carul mobil de televiziune îi devenise o a doua casă. Dar iată că a venit clipa despărţirii.

„Acest OB Van permite transmisia concomitentă a semnalului TV în mai multe ţări. El este perfect adaptat pentru toate competiţiile sportive”, a zis fostul inginer-şef OB 24, Djacomo Gatti.

Din interior, această regie mobilă seamănă mai mult cu un centru de control al zborurilor cosmice. Ochii îţi fug în toate părţile: microfoane, butoane şi difuzoare. Toate sunt interconectate printr-o sumedenie de cabluri. Lungimea lor totală depăşeşte 10 kilometri.

„Staţia poate lucra concomitent cu 24 de camere, dar pot fi conectate şi mai multe. Numărul total al camerelor de luat vederi poate depăşi 50”, a spus fostul inginer-şef OB 24, Djacomo Gatti.

În Moldova, OB VAN a ajuns complet renovat. S-a schimbat totul, începând cu aspectul exterior şi bineînţeles a fost reechipat tehnic. Din afară pare a fi un camion obişnuit, dar, când începe extinderea lui în teren, acesta se lăţeşte de la 2,5 metri la 4,5 metri, iar în lungime măsoară 14 metri. Acest colos cântăreşte 39 de tone.

„Este sora geamănă a celor două OB VAN-uri care au asigurat emisia semifinalelor și finalei Eurovisionului din Lisabona”, a spus sound supervisor OB 24, Sorin Sofronie.

Pe lângă OB VAN-ul principal în teren sunt folosite alte două camioane auxiliare. Unul dintre ele transportă întreg echipamentul tehnic, precum camere de filmat, microfoane, monitoare, cabluri, iar celălalt camion – două generatoare electrice de mare putere, care ar putea alimenta, fără probleme, un sat întreg.

„Echipa constă din 20 de persoane, doar aceștea din interior. Dumnezeul nostru atunci la moment este regizorul video care decide care cameră merge în emisie”, a spus inginerul-şef OB 24, Iurie Carpinschii.

Acest OB VAN al companiei GMG PRODUCTION este echipat cu 24 de camere, în mod normal, iar pregătirea întregului echipament pentru transmiterea în direct în întreaga lume a unui meci de fotbal, de exemplu, durează 72 de ore.

„Per total pentru cablarea unui stadion, pentru un meci de fotbal se utilizează în jur de 20 km de cablu”, a spus inginerul-şef OB 24, Iurie Carpinschii.

Reluările imaginilor video este unul dintre punctele forte al acestui OB VAN. Practic, pot fi reluate oricând, într-un timp foarte scurt, imaginile filmate cu fiecare cameră. Datorită sistemului de asistență video pentru arbitri, implementat recent la meciurile de fotbal importante, pot fi depăşite toate momentele controversate, în care ochii arbitrilor nu au văzut foarte clar ce s-a întâmplat pe teren.

„Șase servere de reluari. Fiecare din 24 de camere poate fi folosită pentru reluare în slowmo sau superslowmo”, a spus inginerul-şef OB 24, Iurie Carpinschii.

Sistemul de reluare în slow-mo sau super slow-mo, adică la o viteză foarte mică de redare a imaginilor, permite să vedem cele mai mici detalii ale secvenţelor interesante.

„Înainte, pentru a putea fi redate reluările erau foloste benzi magnetice, suportul magnetic era rebobinat și, pentru a reda în timp încetinit, caseta rula la o viteză mai mică”, a afirmat fostul inginer-şef OB 24, Djacomo Gatti.

„În primul rând vorbim despre standardele UEFA nu contează, meciul se petrece în Londra pe Wembley, în Chișinău pe Zimbru ori în Paris pe Parc de Prince. Standardul UEFA este același”, a zis sound supervisor OB 24, Sorin Sofronie.

Pentru a reda atmosfera de pe stadion, în jurul terenului de fotbal sunt instalate zeci de microfoane, care permit telespectatorului să trăiască spectacolul fotbalistic de parcă s-ar afla în tribună.

„Asigură sunetul contactului cu mingea a piciorului, capului, părților corpurilor jucătorilor sau contactul mingii cu terenul ori bara. La care se adaugă alte canale de sunet. Vorbim despre, reporteri pe marginea stadionului, comentatori, conferințe de presă și așa mai departe. Respectiv putem ajunge la un număr de canale de mixaj minim de 70-80”, a zis sound supervisor OB 24, Sorin Sofronie.

OB VAN-ul moldovenesc a fost deja folosit la producţia TV a mai multor competiţii sportive şi concerte, care au avut loc în ţara noastră, în ultimul an. Urmează şi alte sute, sau poate chiar mii de evenimente sportive şi culturale pe care, suntem siguri, doriţi să le urmăriţi. Totul în direct şi la cele mai înalte standarde de producţie media.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •