Expert media: Interzicerea publicității pentru jocurile de noroc și pariuri sportive pune în pericol independența financiară și editorială a presei din Moldova

Expert media: Interzicerea publicității pentru jocurile de noroc și pariuri sportive pune în pericol independența financiară și editorială a presei din Moldova

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Iniţiativa legislativă privind interzicerea publicităţii pentru jocurile de noroc şi pariuri sportive pune în pericol supravieţuirea presei din Moldova şi independenţa lor financiară şi editorială. De această părere este expertul media Dumitru Ţîra, care a denunţat faptul că autorii acestui proiect de lege nu s-au documentat suficient privind impactul economic asupra mass-mediei.

Expertul media Dumitru Ţîra atrage atenţia asupra faptului că instituţiile de presă îşi pot asigura o independenţă editorială reală doar în cazul în care au suficiente venituri din publicitate.

„Contractele de publicitate mare asigură oricum independenţă editorială şi în general supravieţuirea şi sustenabilitate a instituţiilor media. Autorii acestei iniţiative nu s-au documentat suficient. Adică pe lângă expertiza juridică, este necesară expertiza economico-financiară. Compania, în esenţă, acţionează astăzi în cadrul legal prescris şi nu e vorba doar de taxe şi impozite pe care le plăteşte, care sunt de peste 100 de milioane de lei pe an. Anularea sau intrezicerea publicitităţii de acest tip va aduce la creşterea pieţii tenebre în zona de jocuri de noroc. Iniţiativa necesită o analiză mult mai profundă atât economică, cât şi de impact. ”

Dumitru Alaiba, autorul principal al proiectului de lege privind interzicerea publicităţii pentru jocurile de noroc le recomandă institutiilor de presa sa caute alte surse de publicitate, asta chiar daca din cauza pandemiei, majoritatea companiilor au redus bugetele de promovare.

” – O să fie alte surse pentru televiziuni, o să găsiţi alţi clienţi, totul o să fie.
– Sunteţi de acord că lipsirea posturile TV de publicitate le va face mai vulnerabile?
– Dumneavoastră acum generalizaţi.
– Aţi estimat cum va afecta posturile TV iniţiativa dumneavoastră?
– Noi pornim, în primul rând, de la necesitate de a proteja populaţia şi de binele comun. De sigur, orice decizia, care este luată în Parlament sau în Guvern afectează pozitiv o parte şi sunt întotdeauna unele părţi sau unii actori care mai pierd.”

De notat că partenerul privat al companiei de stat „Loteria Naţională a Moldovei” în domeniul jocurilor de noroc şi pariurilor sportive , NGM Company, este unul dintre cei mai importanţi furnizori de publicitate de pe piața media din Moldova în ultimii doi ani şi jumătate.

„În domeniul publicităţii, am în vedere producători, agenții de publicitate, mass-media, care au plasat această publicitate, am investit peste 60 de milioane de lei. Aceşti bani au mers la peste 20 de posturi TV şi mai mult de 16 resurse online. Sunt sigur că aceşti bani au fost prevăzuţi din timp în bugetele acestor entităţi. Acest proiect nu este convenabil pentru posturile TV, publicaţii online şi pentru tot mediul de afaceri în domeniul publicităţii.”

Estimările arată că proiectul de lege al lui Dumitru Alaiba ar putea provoca şi o gaură în bugetul de stat. Potrivit NGM Company, statul ar putea pierde aproape jumătate de miliard de lei în următorii 10 ani, iar administraţia companiei de stat „Loteria Naţională a Moldovei” a denunţat faptul că interzicerea publicităţii pentru jocurile de noroc şi pariurile sportive legale şi autorizate de stat va favoriza activitatea în Moldova a caselor de pariuri din străinătate, care sunt implicate în spălări de bani şi nu achită taxe în ţara noastră. Iar prin aceasta se va pune pe picior de egalitate companiile dubioase din economia tenebră cu cele care activează în cadrul legii.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..