Explozie de cazuri de infecţii respiratorii acute

Explozie de cazuri de infecţii respiratorii acute

Explozie de cazuri de infecţii respiratorii acute. Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică anunţă că în ultimele săptămâni avem cu aproape 50 la sută mai multe cazuri de infecţii respiratorii acute, decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Aproape 70 la sută dintre cazuri sunt înregistrate la copii, iar medicii atenţionează că tot mai mulţi micuţi dezvoltă complicaţii severe. Conducerea Spitalului Clinic Municipal de copii nr.1 anunţă că în premieră 70% dintre copiii internaţi sunt cu pneumonii şi au nevoie de suport de oxigen.

La Spitalul Clinic Municipal de Copii nr.1 sunt internaţi 140 de copii cu infecţii respiratorii acute, toţi în stare gravă. Managerul instituţiei medicale susţine că spitalul are doar 100 de paturi, iar de câteva zile sunt nevoiţi să le suplimenteze pentru a face faţă fluxului de pacienţi.

Doctorii menţionează că aproape 100 de copii internaţi sunt cu pneumonie, majoritatea dintre ei în stare gravă şi au nevoie de suport de oxigen.

„Din statisticile instituţiei noastre nu am avut niciodată până la 70% din copii internaţi cu pneumonii. Cifra
acestora a variat până la pandemie între 40 şi 50% de copiii cu pneumonii.”, a declarat  ALIONA ROTARI, director Spitalul Clinic Municipal de Copii Nr.1.

Olga Strateciuc este internată de şase zile cu fiica sa de un an şi jumătate. Copila are pneumonie bilaterală. Copilul, care trebuia luni externat, a mai rămas sub supravegherea medicilor după ce temperatura s-a ridicat din nou la 39 de grade.

„Avea temperatură, scurgeri nazale, tuse şi credeam că va trece. Am fost la medicul de familie ne-a prescris medicamente şi nu ne-au ajutat cu nimic. Când am vrut să schimbăm antibioticile, medicul a zis să venim la spital şi bine că am venit că nu am fi ştiut că are pneumonie şi am fi tratat-o cu siropuri.”

Grav este, spun medicii, că tot mai mulţi sugari de până la trei luni ajung la spital cu pneumoniii.

„Ne-am internat sîmbătă dimineaţă. Cu ce simptome? – Cu tuse şi febră. – Câte luni are copilul? – Trei luni. Era o viroză uşoară, care s-a agravat şi a dus la complicaţii. – Copilul are nevoie şi de suport de oxigen? – Da, o zi a avut nevoie.”

Iar la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii 50 la sută dintre copiii internaţi au dezvoltat complicaţii în urma unei infecţii respiratorii acute.

„La copii post COVID evoluţia infecţiilor respiratorii sunt mai severe cu mai multe complicaţii. Vorbim despre pneumonii, pneumonii distructive, bronșite, cele mai multe fiind complicaţii respiratorii. Covidul rămâne încă de studiat, copiii nu au fost o excepţie. Ei la fel au trecut prin boală şi acum culegem roadele”, a menționat LUDMILA BÎRCA, director Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii. 

Cozi imense sunt şi la cabinetele medicilor de gardă de la Centrul Consultativ Diagnostic Ciocana, care consultă doar pacienţii cu viroze.

„Angină are cred, a avut două zile febră. „

„O doare în piept o doare burtica. Ieri a avut o temperatură mică. Poate e o viroză.”

Medicii susţin că odată cu scăderea cazurilor de COVID-19, moldovenii nu mai respectă măsurile antiepidemiologice, ceea ce a dus la creşterea cazurilor de viroze.

„Pe zi avem 30 de consulturi şi în jumătate pacienţi sunt cu infecţii respiratorii acute. Asta doar cei care se adresează, avem foarte mulţi şi la telefon, adică trec prin viroză, dar le oferim consultaţie medicală prin telefon.”, a spus IRINA GRIŞINA, medic de familie Centrul Consultativ Diagnostic Ciocana.

Medicii îndeamnă populaţia să respecte în continuare măsurile epidemiologice, să aerisească regulat încăperile, iar la apariţia primelor simptome de infecţii respiratorii acute, să se adreseze la medic după ajutor, pentru a evita complicaţiile.

..