Fermierii din toate raioanele ţării au ieșit la protest

Fermierii din toate raioanele ţării au ieșit la protest

Agricultorii din toate raioanele ţării au scos tehnica agricolă în stradă în semn de protest. Aceştia au înaintat Guvernului mai multe revendicări. Fermierii susţin că au fost loviţi de embargoul rusesc, scumpirea carburanţilor şi secetă, şi solicită, în primul rând, facilităţi fiscale şi instituirea stării de urgenţă în agricultură. Acţiuni de protest au fost organizate în 15 regiuni ale ţării, la care au participat reprezentanţi din 20 de raioane. În replică, Ministerul Agriculturii a precizat că deja au fost luate mai multe măsuri pentru a susţine fermierii.

„La Hânceşti, fermierii au iesit pe drumul naţional cu aproximativ 30 de tractoare. Protestul a durat aproape trei ore, iar oamenii ne-au spus ca dacă nu vor fi auziți și Guvernul nu va da curs solicitărilor lor, atunci, după ce vor termina lucrările agricole de toamna, protestele vor continua”.

Printre protestari a fost şi Vasile Ardeleanu, un fermier din satul Orac, raionul Leova, care are peste 250 de hectare de teren agricol cu porumb, floarea soarelui şi rapiţă. Agricultorul susţine că, în acest an, se află într-o situaţie mai dificilă chiar decât cea din 2020, când Moldova s-a confruntat cu o secetă extremă.

„Dacă în 2020 era motorina 10 lei şi cu 100 de mii de lei luam zece tone cu care lucram anul împrejur, anul acesta patru tone. E 25,90, azi mi-a făcut ofertă mâine să-mi aducă motorină. Porumbul am avut 100 de hectare, dintre care 50 deja le-am răsturnat, căci nu au nimic”, a relatat VASILE ARDELEANU, agricultor din raionul Leova.

În aceeaşi situaţie s-au pomenit şi alţi agricultori din ţară.

„Să mai uite şi la noi la fermieri, la agricultori. Tot e scump. Promit, dar nu fac nimic. Motorina cât e, 25-26-30 de lei. În loc să strângem astăzi floarea soarelui, ca cade, stăm aici şi cerem să ne dea ceva”.

„Să mai ieftinească benzina, motorina şi să dea voie la oameni să muncească. Nu să-şi bată joc. Azi avem şi mâine nu avem. Scumpesc cu zece lei şi ieftinesc cu doi lei”.

„Nu a mai fost aşa. Anul acesta e bătaie de joc. Nu se ia măsuri nimic din partea agricultorilor”.

Organizatorii protestului, Asociaţia „Forţa Fermierilor”, suţin că agricultorii nu ar fi ieşit în stradă, dacă premierul Natalia Gavriliţa ar fi acceptat să se întâlnească cu ei pentru a discuta problemele acestora. Fermierii spun că protestele vor continua, dacă nu vor fi auziţi de autorităţi.

„Noi discutăm de două luni de zile problema cu stare de urgenţă în agricultură, facilităţi fiscale pentru agricultori şi adresarea către instituţiile internaţionale, partenere de dezvoltare, pentru a acorda un mic ajutor, sub orice formă, pentru a susţine agricultorii. Starea de urgenţă ne-ar permite să reieşalonăm datoriile, să nu fim penalizaţi la credite, la datoriile faţă de furnizorii de imputuri”, a relatat ION PLĂMĂDEALĂ, președinte Consiliul de Administrare Forţa Fermierilor.

De asemenea, fermierii solicită achitarea impozitelor și a taxelor din contul TVA acumulate pe parcursul anului de către agenții economici. Într-un răspuns expediat pe adresa redacţiei noastre, Ministerul Agriculturii precizează că, împreună cu comisia parlamentară de profil, lucrează la un proiect în acest sens. Totodată, în scrisoare, Ministerul Agriculturii enumeră câteva măsuri care deja au fost întreprinse pentru a ajuta fermierii.

Printre acestea se numără rambursarea accizei la motorină utilizată în activitățile agricole. În primul semestru au fost debursate peste 61 de milioane de lei, pentru peste două mii de beneficiari, informează Ministerul Agriculturii. Autorităţile amintesc şi despre faptul că, în următoarele şase luni, ratele pentru creditele luate în lei moldoveneşti în proiectele IFAD și „Livada Moldovei” se vor micşora cu 8,5 puncte procentuale.

Pe lângă asta, termenul de achitare a impozitului funciar a fost extins cu două luni, adică fermierii pot efectua plățile până în data de 25 noiembrie. Responsabilii de la Ministerul Agriculturii mai scriu că au avut o serie de şedinţe cu reprezentanții băncilor comerciale și furnizorii de inputuri, cei din urmă fiind și ei în mare parte agricultori, şi s-a convenit asupra identificării pentru fiecare fermier separat a unor soluții de reeșalonare a creditelor și datoriilor.

Autorităţile de profil mai informează că sunt preocupate de identificarea piețelor noi pentru comercializarea producției agricole. În acest sens, la începutul lunii octombrie, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea se va deplasa în Egipt, unde va discuta despre semnarea unui Acord de Liber Schimb cu Egiptul.

Am încercat să obţinem o reacţie şi de la Guvern, cu referire la protestul agricultorilor. Purtătorul de cuvânt al premierului, Anastasia Taburceanu, nu a răspuns la telefon. Anterior, Taburceanu a declarat că Guvernul deja a propus soluţii pentru agricultori şi că toate revendicărie cerute de membrii „Forţa Fermierilor” au fost luate în considerare, au fost discutate şi în mare măsură au fost deja implementate.

..