Fermierii îşi vor putea înregistra mai uşor gospodăriile ţărăneşti

Fermierii îşi vor putea înregistra mai uşor gospodăriile ţărăneşti

Distribuie

Fermierii îşi vor putea înregistra mai uşor gospodăriile ţărăneşti. Guvernul a avizat luni un proiect de lege care permite înregistrarea lor la Agenţia Servicii Publice, şi nu doar doar la primării, cum este în prezent. Tot la centrele ASP se vor mai putea efectua lichidarea, suspendarea sau reactivarea gospodăriilor, totul pentru a deține o bază de date și evidența gospodăriilor țărănești din toate raioanele.

„Din păcate, ideea de la început ca gospodăriile ţărăneşti să fie înregistrate de administraţiile publice locale a fost bună, dar în timp s-a demonstrat ineficienţa acestui mecanism. În realitate, în Republica Moldova s-au constituit 116 232 de gospodării ţărăneşti din care funcţionale sunt sub 10 procente. Deci dintre ele numai 836 şi-au deschis cont bancar şi 326 şi-au cumpărat casă de marcat. ”

Anterior, Parlamentul a votat un alt proiect care facilitează procesul de lichidare a gospodăriilor ţărăneşti ce nu au activat, de facto, în ultimii trei ani. Astfel, din 2023, aceste gospodării vor putea fi închise fără ca proprietarii să achite contribuțiile de asigurări obligatorii şi penalitățile către Casa Naţională de Asigurări Sociale.


Distribuie
..