FOST DIRECTOR SIS, PE BANCA ACUZAŢILOR

FOST DIRECTOR SIS, PE BANCA ACUZAŢILOR

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Fostul director SIS, Vasile Botnari este singurul învinuit în dosarul expulzării celor şapte profesori turci din Moldova. Anunţul a fost făcut de procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Potrivit lui, BotnAri a fost trimis pe banca acuzaţilor şi ar putea să plătească din buzunarul propriu 125 de mii de euro în bugetul de stat, suma pe care Republica Moldova a fost obligată de CEDO s-o achite familiilor victimelor. Botnari pledează nevinovat.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, susţine că acţiunea de extrădare a celor şapte profesori turci a fost coordonată de către fostul director SIS, Vasile Botnari.

„Procurorii au stabilit că procedura de îndepărtare a celor şapte profesori a fost efectuată în mod arbitrar de către SIS. Conducerea Biroului Migraţie şi Azil nefiind informată despre modul de îndepărtare a acestora. Potrivit probatoriului, SIS şi-a asumat răspunderea de îndepărtare a celor şi celor precedate în lipsa unei solicitări scrise din partea Biroului Migraţie şi Azil”.

Stoianoglo a mai anunţat că şeful Biroului Migraţie şi Azil din ţara noastră, dar şi cei doi foşti adjuncţi ai SIS nu mai figurează în această cauză penală.

„S-a constatat că acestea au efectuat ordinele şi dispoziţiile superiorului, necunoscând la acest moment că ele sunt ilegale deoarece directorul SIS de fiecare dată afirmă şi îi asigura cu destulă convingere că toate acţiunile sunt efectuate în cadrul legal şi ulterior nu vor fi careva probleme”.

Potrivit lui Stoianoglo, fostul şef al SIS, Vasile Botnari, este cercetat în libertate, pentru abuz în serviciu. El riscă până la şase ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o activitate pe un termen de până la zece ani. La final, Alexandr Stoianoglo a adresat un mesaj profesorilor turci şi familiilor acestora, în limba turcă. El şi-a cerut scuze pentru modul în care au acţionat, acum mai bine de un an, autorităţile din Moldova.

Potrivit fostului premier Ion Sturza, în urma acestiu gest, Stoianoglo a devenit persona non grata în Turcia. Sturza a scris pe o reţea de socializare că procurorul general a fost foarte curajos atunci când şi-a cerut scuze de la profesorii turci şi că automat a devenit persona non grata în această ţară. Dar ce facem cu cei grata, foarte grata care au dat indicații? s-a mai întrebat Surza.

Contactat de postul nostru de televiziune, fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vasile Botnari, a declarat că este nevinovat şi susţine că nu are suma de 125 de mii de euro, care i se pretinde pentru a o achita victimelor.

„- Noi nu suntem vinovaţi. Noi am activat conform legislaţiei.
– Procurorul General spune că nu aţi avut un act de la Biroul Migraţie şi Azil atunci…
– Da, el aici are dreptate, într-adevăr n-a fost un act, o formalitate n-a fost, o scrisoare. Aceasta este în principiu învinuirea”.

Acum un an, șapte cetățeni turci, angajaţi ai unei reţele de licee private moldo-turce, au fost declaraţi indezirabili şi extrădaţi din ţara noastră. Atunci, autoritățile au declarat că aceștia sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, spionaj şi pedofilie.Toţi au fost condamnaţi la închisoare în Turcia. Ulterior, președintele turc, Recep Erdogan, i-a mulțumit omologului său moldovean, Igor Dodon, pentru aceste acţiuni, fapt ce a provocat, la Chişinău, critici dure la adresa şefului statului.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •