Fostul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, acuzat de înaltă trădare, s-a întors la Kiev direct în sala de judecată

Fostul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, acuzat de înaltă trădare, s-a întors la Kiev direct în sala de judecată

Distribuie

Petro Poroşenko a revenit astăzi în Ucraina, dar a adormit în timpul ședinței de judecată, care trebuie să ia o decizie în așa-zisul dosar al „cărbunelui”.
Fostul președinte este acuzat de înaltă trădare și ajutor pentru separatiştii din Ucraina.
Procurorii cer mandat de arestare preventivă pentru două luni sau cauțiune de peste 35 de milioane de dolari.
Dacă nu va fi arestat oamenii legii cer ca fostul președinte să poarte o brățară electronică și să predea pașapoartele.

 

Poroșenko a sosit pe calea aerului de la Varșovia la Kiev, unde a fost întâmpinat de mii de susținători.

 

Ieșind în fața susținătorilor săi, Poroșenko a declarat că în timpul controlului, polițiștii de frontieră au încercat să nu-l lase să intre în Ucraina.

„Au vrut să nu mă lase să intru pe teritoriul Ucrainei. Mi-au luat pașaportul, mi-au explicat că nu-mi pot stabili identitatea, cică, au îndoieli că sunt Poroșenko”.

La rândul său, Serviciul de Frontieră de Stat a numit declarațiile lui Poroșenko manipulatorii şi a precizat că polițiștii de frontieră au verificat documentele atât timp cât cere procedura. În timpul controlului, Poroșenko a fost abordat de anchetatorii de la Biroul de Stat de Investigații al Ucrainei, care au încercat să îi ofere o citație în dosarul privind înalta trădare și promovarea terorismului. Însă fostul preşedinte a refuzat să accepte citația.
Un miting al susținătorilor pro-Poroşenko a avut loc și în fața judecătoriei Pecersk.

 

Ajuns în fața instanței de judecată, Piotr Poroșenko nu a ratat ocazia să vorbească publicului.

„Am venit în Ucraina pentru a apărare. Și voi sunteți aici pentru a apăra! Dar să-l apărați nu pe Poroșenko, ci Ucraina”.

La 10 minute după începerea ședinței, avocații lui Poroșenko au solicitat timp suplimentar pentru a studia materialele dosarului.

Reamintim că Piotr Poroșenko e acuzat de împiedicarea furnizării de cărbune din Africa de Sud către Ucraina și a organizat achiziționarea de combustibil din autoproclamatele republici de pe teritoriul ucrainean. Acum o lună, anchetatorii au încercat să îi ofere lui Poroșenko o citație pentru interogatoriu, dar el a refuzat şi a plecat din Ucraina în aceeaşi seară. Câteva zile mai târziu, anchetatorii i-au transmis fostului președinte un mesaj în care Poroșenko era declarat suspect în cadrul dosarului. Recent, anchetatorii au fost mandataţi să-l aducă cu forța în instanță, pentru a alege o măsură de reținere, iar apoi au obținut o arestare judiciară a tuturor activelor și averilor lui Piotr Poroșenko. În ziua de 12 ianuarie, fostul președinte al Ucrainei a anunțat că va sosi la Kiev luni, 17 ianuarie.Înainte de zbor, răspunzând la întrebările jurnaliştilor, Poroşenko a menţionat că acum un an, pe 17 ianuarie, Alexei Navalinîi a zburat în Rusia de la Berlin şi a fost arestat. Fostul președinte al Ucrainei a precizat că nu a ales în mod special această dată.


Distribuie
..