Fostul şef al CFM, Iurie Topală, dat în căutare internaţională, reţinut de Interpol în Belgia

Fostul şef al CFM, Iurie Topală, dat în căutare internaţională, reţinut de Interpol în Belgia

Distribuie

Iurie Topală, fost şef al Căilor Ferate din Moldova, dat în căutare internaţională, a fost reţinut ieri în Belgia.
Informaţia a fost confirmată de şeful ”INTERPOL” Moldova, Viorel Ţentiu.
Potrivit Procuraturii Generale, în 4 ani, cât a condus întreprinderea, el a prejudiciat CFM-ul cu 250 de milioane de lei.
Avocatul său, Ion Briceag, nu a răspuns la apelurile şi mesajele noastre.

„Mandatul a fost emis în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul abuzului de serviciu săvârşit în interesul unui grup criminal organizat în legătură cu managementul defectuos la Calea Ferată din Moldova produs în perioada 2015 – 2019. În rezultat, întreprinderea a fost prejudiciată cu 250 de milioane de lei.”

Procuratura Generală nu a oferit mai multe detalii despre cum a fost prejudiciat bugetul Căii Ferate atunci când întreprinderea a fost condusă de Iurie Topală. Nu ştim, deocamdată, dacă acesta îşi recunoaşte sau nu vina, deoarece, potrivit procurorilor, el se află în custodia autorităţilor belgiene şi urmează să fie extrădat în Moldova, pentru a fi audiat. La 30 decembrie, Curtea de Apel Chişinău a menţinut mandatul de arestare pe numele lui Iurie Topală, aşa că el va fi reţinut imediat ce ajunge în Moldova. Anterior, Iurie Topală a declarat în presă că în perioada în care a fost director la CFM, nu a existat nicio schemă ilegală la întreprindere. Căile Ferate din Moldova au acumulat datorii de milioane, în ultimii ani, iar angajaţii îşi primeau salariile cu mari întârzieri. Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a deschis un dosar pentru delapidarea patrimoniului Căii Ferate şi a anunţat că mai mulţi foşti angajaţi cu funcţie de răspundere au statut de învinuit.
PCCOCS menţionează că procurorii au pus sub sechestru proprietăţile şi activele lui Iurie Topală şi ale altor figuranţi în dosar. Suma sechestrului este de 25 de milioane de lei. La investigarea dosarului, sub conducerea procurorilor PCCOCS, contribuie angajați de la SIS, Inspectoratul Național de Investigații, de la Serviciul Fiscal de Stat și Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanțelor.


Distribuie
..