Fratele lui Vasile Popa, șeful interimar al SPPS, este unul dintre figuranții în dosarul privind acordarea frauduloasă a subvențiilor în agricultură

Fratele lui Vasile Popa, șeful interimar al SPPS, este unul dintre figuranții în dosarul privind acordarea frauduloasă a subvențiilor în agricultură

Distribuie

Unul dintre figuranții dosarului, privind acordarea frauduloasă a subvenţiilor în agricultură, este Adrian Popa – şeful Direcţiei Autorizare Plăţi de la AIPA.
Acesta este fratele directorului interimar al SPPS Vasile Popa şi, respectiv, cumnatul consilierului municipal Zinaida Popa, care candidează la funcţia de deputat din partea PAS.
Informaţia, apărută în spaţiul public, a fost confirmată de surse din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, dar şi de Zinaida Popa. Ancheta a arătat, că gospodăriile ţărăneşti, controlate de Zinaida Popa, dar şi de părinţii fraţilor Vasile şi Adrian Popa, ar fi beneficiat de subvenţii de la AIPA în valoare de peste 4 milioane de lei.
Zinaida Popa insistă, că aceste subvenţii au fost acordate perfect legal.

La sfârşitul lunii mai, procurorii Anticorupţie şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au făcut percheziţii la Agenţia pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură şi la Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova. S-au făcut percheziţii şi în biroul lui Adrian Popa de la AIPA. Potrivit informaţiilor din anchetă, publicate în presă, cele patru milioane de lei, care au ajuns la membrii familiei Popa, au fost acordate de AIPA în perioada 2016-2020. Printre beneficiarii acestor bani ar fi Gospodăria Ţărănească „Popa Zinaida Alexandr”, condusă de cumnata lui Adrian Popa, Zinaida Popa, care candidează pe lista PAS pentru alegerile parlamentare.
Zinaida Popa este nu doar consilier municipal din partea PAS, dar şi soţia lui Vasile Popa, care a fost numit de preşedintele ţării Maia Sandu în funcţia de director interimar al Serviciului Protecție și Pază de Stat. Ea a confirmat că întreprinderea sa a beneficiat de subvenţii în suma de 200 de mii de lei de la AIPA, unde lucrează cumnatul său.

„Adrian Popa este cumnatul meu, dar faptul că el cumva a contribuit la facilitarea sau eliberarea subvenţiilor la familia mea, pentru Gospodăria „Zinaida Popa” sunt declaraţii false, fiindcă el nu a fost o persoană împuternicită să facă acest lucru. Toată lumea trebuie să fie verificată, este un proces firesc, dar atâta timp când lumea este curată şi face tot conform contribuţiilor, nu avem de ce să ne temem.”

De asemenea, beneficiari ai celor patru milioane de lei ar fi fost gospodăriile ţărăneşti conduse de Oleg şi Olga Popa, care sunt chiar părinţii fraţilor Adrian şi Vasile Popa şi, respectiv, socrii candidatului PAS la alegerile parlamentare anticipate.
Am încercat să obţinem un comentariu de la Adrian Popa despre subvenţiile acordate rudelor sale, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefonul de serviciu al acestuia.

Nici poziţia Partidului Acţiune şi Solidaritate privind implicarea Zinaidei Popa în acest scandal nu am reuşit să o aflăm. Preşedintele interimar al formaţiunii Igor Grosu nu ne-a răspuns la telefon.


Distribuie
..