Front comun împotriva nămeţilor. Autorităţile le recomandă cetăţenilor să nu plece la drum dacă nu au vreo urgenţă

Front comun împotriva nămeţilor. Autorităţile le recomandă cetăţenilor să nu plece la drum dacă nu au vreo urgenţă

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

În urma ninsorilor care nu contenesc nici la această oră, pe traseele naţionale se circulă în condiţii de iarnă, spun autorităţile. Nămeţii, care cresc văzând cu ochii, au scos la muncă aproape 300 de drumari, echipaţi cu 400 de unităţi de tehnică. Iar peste o mie de poliţişti monitorizează situaţia pe trasee.

Ninsoarea a oprit din drum aproximativ 460 de elevi din şase raioane, printre care Hânceşti, Nisporeni, Cimişlia, Orhei şi Călăraşi, care nu au mai ajuns la şcoală.

Aproape 200 de drumari şi 400 de unităţi de tehnică muncesc incontinuu pe traseele din ţară.

„De azi dimineață lucrăm, de la ora 6. După cum vedeți, întruna ninge, lucrăm nu avem ce face, în rest ne uităm și noi cum a fi timpul mai departe”.

„De la ora 2 de noapte lucrăm, întruna și întruna. De la ora 7 dimineața am făcut o tură înainte și după ne-am întors înapoi, de la Chișinău la Ialoveni. Greu, tare greu se lucrează dar oamenii nu înțeleg nimic”.

Pentru că ninsorile încă nu contenesc, autorităţile le recomandă cetăţenilor să nu plece la drum dacă nu au vreo urgenţă.

„Cetăţenii noştri care nu au necesitate de urgenţă să ajungă sau să iasă cu unităţile lor de transport în oraş ar fi bine să se oprească un pic ca să ne dea nouă posibilitatea ca să putem pune toate echipajele pe toate drumurile naţionale şi locale”, a declarat ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici.

„E bine, e foarte bine. Se curăţă, întradevăr e bine. Au grijă. Hânceştiul colţ de rai”.

„Se circulă bine, se circulă normal. Nu ştiu cum mai departe cum e”.

„Se merge, se circulă”.

„În general e binişor, văd că se lucrează, tehnica lucrează, la general e bine. E iarnă, domnilor, cum vreţi?”.

Unii şoferi nu au ţinut cont de vreme şi s-au pornit la drum fără lanţuri antiderapante sau au circulat cu viteză excesivă.

Din această cauză, în ultimele 24 de ore, au avut loc 105 accidente rutiere, în urma cărora 9 persoane au fost rănite. Pentru a preveni astfel de situaţii, conducerea IGP a decis să tripleze numărul de poliţişti în trafic.

„Peste o mie de poliţişti sunt implicaţi atât pe traseele naţionale, cât şi inspector de sector în localităţile rurale pentru a acorda ajutor cetăţenilor care nimeresc în dificultate. Pe parcursul ultimelor 24 de ore poliţia a acordat ajutor la peste 700 de persoane care au nimerit în dificultate”, a comunicat şeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc.

În unele cazuri, poliţiştii au dezgropat la propriu maşinile care împotmolite în zăpadă.

De ajutor a beneficiat şi acest bărbat din Ucraina. Pentru a se încălzi, inspectorii moldoveni l-au servit cu o ceaşcă de ceai.

Poliţiştii spun că în afară de jurământul de credinţă Patriei, importantă în meseria lor este omenia.

„Am decis împreună cu sectorul să ajutăm cu ceea ce putem, lemne, dezăpezim ogrăzile. Pentru a fi de ajutor societăţii nu pentru nu doar din punct de vedere a prezentării legale, dar şi ajutorului social”, a spus ofiţerul superior Inspectoratul de Poliţie Criuleni, Petru Bâtlan.

Potrivit meteorologilor, la noapte, ninsorile vor scădea din intensitate, dar se va înteţi vântul care va bate în rafale de până la 70 de kilometri pe oră şi se vor forma troiene.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •