Garda de Onoare a Armatei Naţionale, omagiată. Cum sunt selectaţi şi cât sunt antrenaţi ostaşii

Garda de Onoare a Armatei Naţionale, omagiată. Cum sunt selectaţi şi cât sunt antrenaţi ostaşii

Distribuie

Sunt mereu la patru ace, iar fiecare mişcare este gândită minuţios.
Participă la activitățile protocolare de stat şi la ceremoniile solemne.
Vorbim despre militarii Gărzii de Onoare a Armatei Naţionale, care sărbătoresc azi 29 de ani de la fondare.

Garda de Onoare a Armatei Naţionale numără 129 de militari în termen şi alţi 29 prin contract. Tinerii au fost aleşi pe sprânceană, spune comandantul Victor Şipilov.

„Trebuie să aibă următoarele caracteristici: înălţime de la 185 centimetri, la fel, trec testarea la pregătirea fizică, pregătirea de rezistenţă şi inteligenţa.”

Sergiu Cibîrciu face parte din Garda de Onoare de mai bine de şapte ani. Militarul ne-a povestit că pentru o prestaţie bună se antrenează zilnic cel puţin cinci ore. El afirmă că are în dotare patru ţinute şi le îmbracă în funcţie de evenimentele la care participă. Uniforma albă este îmbrăcată în cadrul întrevederilor oficiale.

„La ceremoniile ce ţin mai mult cu preşedintele Republicii Moldova, întâlnirea președinților altor ţări, întâlnirea ambasadorilor. Forma verde închisă este mai mult predestinată pentru iarnă, înmormântări, la Garda memorială 40 de ani. Sunt foarte mândru.”

Pentru rezultatele obţinute, mai mulţi militari s-au ales cu diplome din partea Ministerului Apărării, dar şi a Preşedinţiei.

„Soldatului Clasa I Serghei Terente!”

„În spatele acestei performanţe stau mii de ore de antrenament pe frig, pe ploaie, pe ger şi pe soare. Iată de ce astăzi le mulţumim că sunt cartea de vizită a Republicii Moldova şi portdrapelul ţării.”

Cu ocazia sărbătorii, militarii au format pe asfalt cu armele din dotare numărul 29. Anual, militarii Gărzii de Onoare a Armatei Naţionale participă la peste 200 de evenimente.


Distribuie
..