Gazele naturale s-au scumpit din nou. ANRE a aprobat tariful de 23 de lei

Gazele naturale s-au scumpit din nou. ANRE a aprobat tariful de 23 de lei

Gazele naturale s-au scumpit din nou. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tariful de 23 de lei pentru un metru cub, cu patru lei mai mult decât acum. Noul tariful va intra în vigoare în ziua în care hotărârea ANRE va fi publicată în Monitorul Oficial.

În prezent, consumatorii casnici achită 18 lei şi 62 de bani pentru un metru cub de gaze naturale. Moldovagaz a cerut o majorare a tarifului până la 29 de lei şi 48 de bani pentru un metru cub şi a solicitat ca noul tarif să intre în vigoare din 1 iulie. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat însă un tarif de 22 de lei şi 99 de bani, care va intra în vigoare odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial.
Conducerea „Moldovagaz” susţine că tariful aprobat nu va acoperi costurile de achiziţie a gazelor şi că ANRE a luat în calcul preţul de achiziţie de 899 de dolari pentru mia de metri cubi, pe când, în august, preţul este deja de 1460 de dolari. Totodată, reprezentanţii „Moldovagaz” estimează că, în septembrie, preţul gazelor va fi de 1 692 de dolari pentru mia de metri cubi. Membrul Consiliului de Administraţie al „Moldovagaz”, Alexandru Şevciuc, a mai menţionat că leul s-a depreciat mult în raport cu dolarul în ultima perioadă, iar acest fapt duce la creşterea cheltuielilor furnizorului. Şevciuc a estimat că, în august, „Moldovagaz” va avea pierderi financiare de 364,5 milioane de lei, iar în septembrie, devierile financiare negative vor fi de 630 de milioane de lei.

„Astfel, se observă că doar pentru perioada august – septembrie, devierile tarifare pentru procurările de gaze naturale generate de „Moldovagaz” se vor dubla faţă de cele înregistrate în perioada ianuarie – iulie a anului curent. Totodată, trebuie de menţionat că devierile tarifare de la finele anului curent sunt estimate la 3 miliarde 922 de milioane sau 17,7 procente de la venitul reglementat stabilit de ANRE.”

De cealaltă parte, directorii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică au precizat că au luat în calcul toate cheltuielile.

„Ţin să precizez că preţul (de achiziţie) inclus în calculul nostru este un preţ mediu ponderat anual care include deja şi estimările preţului de achiziţie din lunile august, septembrie, octombrie şi până la sfârşitul anului. Doi la mână, cursul valutar, întradevăr, având o perioadă cu un curs valutar foarte volativ, am abordat practica precedentă, pe care o folosim în toate calculele şi pentru toate metodologiile, adică am calculat cursul mediu pentru perioada anului curent până la zi.”

Directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunţat că furnizorul nu va putea să-şi onoreze plăţile faţă de Gazprom, de aceea a cerut o amânare pentru luna august. De asemenea, pentru a face faţă cheltuielilor, compania a cerut Comisiei Naționale pentru Situații de Urgență amânarea plăţii TVA la gazele naturale, pentru perioada aprilie-august. Am solicitat o reacţie privind creşterea tarifului pentru gazele naturale de la Anastasia Taburceanu, consilierul premierului, dar nu am primit încă un răspuns. Anterior, Guvernul a anunţat că va oferi subvenţii pentru a compensa facturile mari pentru gaze şi agent termic în sezonul rece. În acest sens, va fi creat un fond de reducere a vulnerabilităţii energetice. Deocamdată, autorităţile nu au anunţat valoarea compensaţiilor, dar au precizat că acestea vor fi oferite în funcţie de veniturile gospodăriilor şi consum.

..