Gazprom amenință cu sistarea gazelor. Moldovagaz trebuie să transfere până miercuri 74 de milioane de dolari în contul gigantului rus

Gazprom amenință cu sistarea gazelor. Moldovagaz trebuie să transfere până miercuri 74 de milioane de dolari în contul gigantului rus

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

„Moldovagaz” are termen până mâine, la miezul nopţii, să achite datoria curentă de 1,4 miliarde de lei companiei „Gazprom”.
Este vorba despre plata restantă pentru octombrie şi avansul pentru noiembrie.
Dacă banii nu vor fi achitaţi, Gazprom ar putea închide robinetul, iar Moldova s-ar putea pomeni din nou într-o criză energetică. ”Moldovagaz” a anunţat Guvernul, că nu dispune de această sumă, iar autorităţile au găsit o soluţie încă săptămâna trecută”, spune vice-premierul Andrei Spînu.
Potrivit lui, Gazprom a fost informat, că datoria va fi plătită, dar autorităţile noastre au nevoie de un răgaz de câteva zile, pentru a parcurge toate procedurile legale pentru alocarea banilor.
”Regretăm faptul că Gazprom a decis să notifice în acest mod Moldovagaz”, a declarat Spînu.

Datoria va fi plătită din banii acordaţi Întreprinderii de Stat „Energocom” în perioada stării de urgență.

„Am făcut rectificări la Bugetul pentru anul 2021, conform dispoziţiei Comisiei Situaţiei Excepţionale, unde s-au alocat 1 miliard 700 milioane de lei pentru Energocom. Din această sumă, aproximativ 300 milioane de lei pentru cumpărarea gazului în luna octombrie în situaţii de urgenţă, iar 1 miliard 400 milioane de lei vor fi alocaţi pentru a susţine plăţile curente ale Moldovagaz pentru luna octombrie şi noiembrie.”

Iar soluţia găsită de Guvern i-a permis să identifice exact suma ce urma să fie transferată Gazprom-ului: 1 miliard 400 de milioane. Potrivit lui Spînu, astfel se rezolvă două probleme: una este plata către Gazprom şi a doua este reducerea datoriei Termoelectrica faţă de Moldovagaz.

„Soluţia propusă de guvern este de a încheia un contract de cesionare a unei părţi din datoria Termoelectrica către Moldovagaz, cesionarea acestei părţi către Energocom. Vorbim despre suma de aproximativ 1 miliard 400 de milioane de lei, sumă necesară pentru plăţile curente către Gazprom. Energocom va achita această datorie cesionată către Moldovagaz, iar Moldovagaz va face plata pentru gazele naturale.”

Andrei Spînu a declarat că toate procedurile au început încă săptămâna trecută. Tot atunci a fost anunţat şi Gazpromul că Guvernul are bani. Proiectul de lege privind modificarea legii bugetului care permite achitarea datoriei a fost aprobat de Guvern, iar joia trecută – adoptat în primă lectură în Parlament. Joia aceasta urmează să fie votat în a doua lectură.

„Regretăm faptul că Gazprom a decis să notifice în acest mod Moldovagaz. Astăzi voi trimite o scrisoare suplimentară către Gazprom, în care vom informa oficial despre paşii pe care îi va lua Guvernul în această situaţie.”

Potrivit lui Andrei Spînu, luni, la solicitarea Gazprom, a avut loc ședința Consiliului de Observatori al Moldovagaz. Singurul subiect al discuției a fost datoria curentă pentru octombrie și avansul pentru noiembrie, care urmau să fie achitate până în 20 noiembrie. După această şedinţă, Moldovagaz a fost notificată că trebuie să plătească datoria în termen de 48 de ore. Formula de achitare pentru gaze este parte a contractului încheiat cu Gazprom și nu este o condiție nouă, a precizat ministrul. Luni, purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, a anunţat în presă că Moldova nu respectă prevederile contractului semnat.

„Gazprom a decis să semneze un contract acceptând practic toate condiţiile impuse de partea moldovenească. Dar am insistat pe o anumită clauză: Moldova achită livrările la timp. Gazprom este dezamăgit de felul în care Moldova nu-şi îndeplineşte obligaţiile prevăzute în contract.”

Ulterior, Şeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat că datoria s-a format pentru că Moldova a cumpărat în octombrie o mie de metri cubi de gaze cu 790 de de dolari, dar facturile erau calculate conform preţului de achiziţie de 148 de dolari. Vadim Ceban afirmă că achitarea datoriei pentru livrările curente nu trebuie să fie o surpriză pentru Guvern şi este încrezător că se va găsi o soluţie, astfel încât Moldova să nu rămână fără gaze.

„Evident că a apărut acest decalaj de casă. Dumneavoastră achitaţi factura reieşind din costul gazului de 148 de dolari, dar noi cumpărăm gazul cu 800 de dolari. Evident că noi nu am avut aceste surse. Cu atât mai mult, noi am intrat în devieri financiare negative încă din luna iulie. Deci, noi deja nu am avut bani suficienţi pentru achitare.”

Moldovagaz nu a reuşit să negocieze la timp un contract de achiziţie a gazelor de la Gazprom şi a prelungit înţelegerea pentru octombrie la un preţ de achiziţie de 790 de dolari. Într-un final, a fost semnat un contract pe 5 ani. Având în vedere devierile de pe pieţele internaţionale, Moldova cumpără gaze mai scump, iar diferenţele se reflectă în facturile consumatorilor. ANRE a stabilit pentru luna noiembrie un tarif de 11 lei şi 8 bani, de două ori şi jumătate mai mare decât până acum.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..