Gazul s-ar putea scumpi cu 35% pentru consumatorii finali. Expert: „Gaz ieftin acum nu există nicăieri”

Gazul s-ar putea scumpi cu 35% pentru consumatorii finali. Expert: „Gaz ieftin acum nu există nicăieri”

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Compania „MoldovaGaz” pregăteşte o scrisoare către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, prin care solicită majorarea cu 35 de procente a preţului gazelor naturale.
Negocierile cu „Gazprom” sunt pe final, iar MoldovaGaz vrea să prelungească pentru încă 3 ani actualul contract, care expiră la sfârşitul lunii septembrie.
Economiştii afirmă că majorarea tarifelor pentru gazele naturale este inevitabilă în Moldova, pe fundalul scumpirii acestora pe piaţa internaţională.

MoldovaGaz va cere Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică tarife mai mari cu 35%.
„Imediat după ce va fi publicată de către ANRE metodologia de calculare, aprobare şi aplicare a preţurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, SA „Moldovagaz” va înainta regulatorului un demers în privința ajustării tarifului mediu pentru consumatorii finali în proporție de circa 35%”, se notează într-un mesaj transmis redacţiei noastre.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică anunţă că metodologia a fost deja aprobată şi va fi publicată degrabă în Monitorul Oficial. Fostul director ANRE, Victor Parlicov, prognozează o scumpire de cel puţin 25%.

„Gaz ieftin acum nu există nicăieri, nici în Europa, nici în SUA şi nici în China. Nu cred că la ziua de astăzi sunt furnizori care ar putea furniza gaze în Republica Moldova mai ieftin decât o va face Gazprom, dar nici să obţinem o reducere suplimentară contra unor concesiuni politice consider că nu e corect. Este mai corect să găsim mecanisme de susţinere a păturilor vulnerabile asta este tendinţa şi strategia corectă”.

În prezent consumatorii casnici plătesc 4 lei şi 30 de bani pentru un metru cub, iar scumpirile sunt inevitabile. O spun mai mulţi experţi economici, potrivit cărora preţurile sunt dictate de contextul internaţional.

„Vorbim de o creştere de 70 de dolari, circa 30-35 la sută din preţul actual. Este o expunere a conjuncturii subiective şi obiective al pieţii gazelor naturale. Nu ştiu dacă Gazpromul va putea încheia un contract pe termen lung în conjunctura în care pe pieţele internaţionale se atestă o aşteptare de criză, o incertitudine privind inflaţia”.

Expertul Roman Chircă spune că Guvernul de la Chişinău ar trebui să se implice mai mult în negocierile cu Gazprom, pentru a obţine un contract avantajos ţării noastre.

„Este o separare de procesul de negocieri lucru care nu este tocmai tradiţional pentru noi, Guvernul ar fi putut sta la această masă de negocieri, ar putut cel puţin observa ce se întâmplă la semnarea acestui contract nu doar de la distanţă să fie informat. Poate fi stabilită cel puţin un format care eventual ar influenţa obţinerea unui contract mai avantajos”.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu afirmă că Guvernul urmăreşte negocierile dintre Moldovagaz şi Gazprom.

„Noi probabil în perioada următoare vom avea careva discuţii şi cu Gazprom despre proiectul gazelor. La moment este prematur să spunem care va fi tariful sau cum va evolua prețul pentru cetăţenii din RM. Ne gândim deja şi la un program de suport pentru cetăţeni în perioada rece a anului astfel încât chiar dacă vom ajunge la creşteri în perioada următoare să venim cu un ajutor din partea Guvernului”.

În ultimele şase luni ale acestui an, preţul de import al gazului a crescut de patru ori, de la 127 la 550 de dolari pentru o mie de metri cubi. Cotația la bursele europene a început să crească acum două săptămâni și a ajuns deja la un nivel exorbitant. O mie de metri cubi de metan costă 950 de dolari la bursa ICE Futures. Doar pe parcursul zilei de miercuri, gazul s-a scumpit cu peste 17 procente. Experții în energetică presupun că tarifele cresc pentru că rezervele de gaze ale Uniunii Europene s-au redus după iarna trecută, Rusia folosește gaze extrase în mare parte pentru consum intern şi nu creşte creşte exporturile, iar livrările din SUA au fost oprite din cauza uraganelor.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..