Graba cu care a fost reținut PG a stârnit un val de critici printre juriști

Graba cu care a fost reținut PG a stârnit un val de critici printre juriști

Distribuie

Decizia privind urmărirea penală a lui Alexandr Stoianoglo a fost luată în mai puţin de 3 ore, după ce Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe Victor Furtună în calitate de procuror de caz.
Unii jurişti sunt nedumeriţi de viteza cu care Furtună a analizat cele 4 capete de acuzare, incriminate lui Stoianoglo.
În replică acesta a menţionat, că a avut suficient timp pentru a examina sesizarea deputatului PAS Lilian Carp.

Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor a anunţat marţi, la ora 14, că Victor Furtună se va ocupa de cazul Stoianoglo.

„Consiliul Superior al Procurorilor a hotărât desemnarea procurorului de la Procuratura Anticorupţie Victor Furtună.”

După două ore şi jumătate, Furtună a comunicat, în scrisoarea adresată CSP, că porneşte urmărirea penală pe numele lui Alexandr Stoianoglo. Documentul a fost semnat electronic la ora 16:37 şi a fost publicat de ministrul Justiţiei Sergiu Litvinenco. Graba procedurală le pare dubioasă mai multor jurişti.

„Şi dacă dvs nefiind expert în domeniul juridic v-aţi pus aşa întrebare, vă daţi seama că şi noi ne punem asemenea întrebări. Revenim la ideea că lucrurile au fost puse la punct, se ştia cine va fi desemnat. Conform procedurii, până la trei ore trebuie să fie pregătite ordonanţa sau materialele pentru reţinere. Eu nu vreau să pun în discuţie modul sau viteza, sinceritatea cu care au fost făcute aceste proceduri.”

Victor Munteanu, de la Fundaţia SOROS, se întreabă cum Victor Furtună a reuşit atât de repede să examineze minuţios fiecare învinuire adusă lui Alexandr Stoianoglo. De la suspendarea din funcţie până la reţinerea lui nu a fost decât un pas, constată Munteanu. El se întreabă cum a reuşit procurorul de caz şi nu a avut nevoie de mai mult timp pentru a formula bănuiala rezonabilă sau, spune juristul, acestea sunt deciziile neviciate ale lui Furtună.

Întrebat despre viteza procedurilor, procurorul Victor Furtună a răspuns că, de fapt, a avut timp suficient pentru a lua o decizie.

” Reporter:- Când aţi reuşit să documentaţi atât de repede cazul ca să puteţi recurge la reţinerea lui Stoianoglo?
– Furtună: Am făcut toate acţiunile, am avut timp suficient! Cum pot să explic situaţia respectivă?
– Reporter: Sau anterior aţi făcut ceva?
– Furtună: Cum să pot anterior?
– Reporter: Mirarea presei este când s-a reuşit într-un timp atât de scurt?
– Furtună: S-a reuşit, cum pot să dau detalii de acte procesuale, s-a reuşit tot absolut! ”

Ministrul Justiţiei a evitat să comenteze operativitatea deciziilor care au dus la reţinerea lui Alexandr Stoianoglo.

„Nu sunt eu în măsură să dau aprecieri unor acţiuni. Vreau ca totul să fie transparent, conform tuturor rigorilor legii, Codul de Procedură Penală şi toate rigorile să fie respectate.”

Experţii au o bănuială: reţinerea lui Stoianoglo a fost organizată din timp.

„Se pare că se încearcă a politiza organele de urmărire penală, activitatea organelor procuraturii. În opinia mea şi din ceea ce am văzut a fost o chestie pusă la punct, organizată din timp. Degrabă n-o să avem justiţie independentă şi o procuratură independentă.”

Critici dure are şi avocatul din cadrul Asociației Promo-LEX. Vadim Vieru afirmă că „cele întâmplate demonstrează că cineva nu cunoaște Codul de Procedură Penală și CEDO. Cu așa cunoștințe, nu construiești stat de drept”, constată juristul Promo-LEX.

Iar avocatul Ion Dron afirmă că „un atac raider s-a produs asupra Procuraturii Generale, ceea ce contravine Constituţiei. Nimic nou la Chişinău”, spune Dron.

După reţinerea lui Alexandr Stoianoglo, un şir de întrebări au fost publicate de către politologul Dionisie Cenuşă:  „Aşa se fac reformele în justiţie? de ce a fost reţinut Procurorul General? ce cred partenerii externi?” Cenuşă consideră că Procuratura Anticorupţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate fac jocuri politice, şi că ar fi binevenită reacţia Occidentului şi a societăţii civile despre tot ce s-a întâmplat.


Distribuie
..