Guvernarea, acuzată de încălcare crasă a Legii cu privire la ajutorul de stat

Guvernarea, acuzată de încălcare crasă a Legii cu privire la ajutorul de stat

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mecanismul propus de Guvern pentru achitarea datoriilor față de Gazprom aparent încalcă cras Legea cu privire la ajutorul de stat. De această părere este fostul deputat al Platformei DA Alexandru Slusari. Acesta precizează că schema de alocare a mijloacelor financiare bugetare și cesiunii datoriilor avantajează Întreprinderea de Stat Termoelectrica. În acest mod, Slusari atrage atenţia că se denaturează concurența.

„Cel puțin, era necesar ca Guvernul să notifice din timp și să ceară acordul de la Consiliul Concurenței. Apropo, în 2014, garanțiile de stat pentru cele trei bănci erau eliberate, la fel, fără acordul Consiliului Concurenței și ulterior a fost confirmat că eliberarea a avut loc contrar prevederilor legii cu privire la ajutorul de stat”, a precizat fostul deputat Alexandr Slusari într-un comunicat.

În acelaşi timp Socialiştii afirmă că această iresponsabilitate echivalează cu „o crimă față de popor. Greu de înțeles, în condițiile în care s-a știut despre existența acestor probleme, de ce Guvernul nu a mișcat din deget pentru a identifica o soluție”, afirmă cei din PSRM.
Formaţiunea precizează că Guvernul a fost avertizat la începutul lunii noiembrie de administraţia „MoldovaGaz” că trebuie găsită o soluție rapidă pentru achitarea plăților curente şi că Executivul a avut timp suficient să rezolve problema până la 20 noiembrie.
În acelaşi context, fostul prim-ministru Ion Chicu declară că Guvernul este cel care a provocat această criză şi tot el trebuie să o rezolve. Starea de urgenţă în energetică a expirat acum câteva zile, dar Guvernul nu a întreprins nimic, aminteşte Chicu.

„Nu mai este necesar să mai meargă o dată cu instituirea stării de urgenţă. După cum am spus, mâine se convoacă Guvernul, Parlament, se votează o lege specială, inclusiv rectificarea bugetului pentru 2021. Bani, slavă Domnului, avem, inclusiv cei 236 de milioane de dolari pe care i-am primit de la Fondul Monetar Internaţional.”

Iar preşedintele Partidului Legii şi Dreptăţii, Mariana Durleşteanu, îi reproşează ministrului Infrastructurii Andrei Spînu că a tăcut şi nu a anunţat că Moldovagaz trebuie să achite un avans de 50 la sută pentru noiembrie, dar nu ar avea cu ce.

„Foarte bine știați, când ați fost la Moscova și ați semnat Protocolul. Bilanțul „Moldovagaz” arată urât la partea de pasive, cu datorii mari. E clar că Moldovagaz avea probleme de lichiditate”, a comentat Mariana Durleşteanu.
Ea a adăugat că speră ca datoriile să nu fie plătite din taxele şi impozitele achitate de cetăţeni şi-l avertizează pe Spînu că riscă să păşească pe un câmp minat, cu urmări neplăcute pe viitor.

Totodată, într-o postare făcută pe Facebook, preşedintele Partidului Schimbării, Ştefan Gligor, pune la îndoială competenţa ministrului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. Şi asta pentru că în protocolul semnat anterior cu Gazprom, Guvernul şi-a asumat obligaţia să achite mijloace suplimentare pentru a plăti gazele cumpărate în octombrie şi noiembrie, dar nu şi-a onorat angajamentul.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..