Guvernarea, despre protestul din 19 iunie:  O încercare de destabilizare a situației

Guvernarea, despre protestul din 19 iunie: O încercare de destabilizare a situației

Distribuie

Protestul de duminică este o încercare de destabilizare a situaţiei înainte de summitul Consiliului European la care se va discuta oferirea Republicii Moldova a statului de ţara candidată pentru aderarea la UE. De aceasta părere este deputatul Virgil Pîslariuc care este şi unul dintre vicepreşedinţii Partidului Acţiune şi Solidaritate. Şi premierul Natalia Gavriliţa atenţionează că în Moldova unele forţe încearcă să destabilizeze situaţia prin proteste masive, care se vor intensifica spre toamnă.

„Aceste două evenimente sunt legate. Deci, protestul şi hibrid, sau concertul-hibrid. Nu este altceva decât o încercare de destabilizare – una, dar şi de a arăta că de fapt cursul care a luat statul nostru nu este pe placul anumitor actori politici.”

Subiectul a fost abordat şi de premierul Natalia Gavriliţa într-o altă emisiune televizată.

„Se încearcă crearea unei mişcări de destabilizare. Anume de aceea îndemn oamenii să nu fie manipulați, să nu se folosească această situaţie, într-adevăr, dificilă. Guvernul lucrează la mai multe programe pentru a creşte veniturile cetăţenilor.”

În acelaşi timp, Natalia Gavriliţa a declarat că atunci când cetăţenii nemulţumiţi pot să protesteze, este un semn al unei democraţii funcţionale. Totuşi, premierul a menţionat că mai multe persoane au fost aduse centralizat în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi, probabil, au fost plătite, lucru care, însă urmează să fie verificat. De asemenea, Gavriliţa a explicat de ce nu a fost permisă instalarea unei scene şi a fost anulat concertul care urma să aibă loc.

„Nu existau documentele care confirmau sau contractele care ar fi permis amplasarea legală a scenei. Deci, pe de o parte, există acest drept de a protesta, de a organiza manifestaţii, pe de altă parte, noi avem lege.”

Duminică, 19 iunie, mii de oameni au cerut în Piaţa Marii Adunări Naţionale organizarea alegerilor parlamentare anticipate şi au scandat lozinci anti guvernare. În cadrul protestului, organizat de Mişcarea „O viaţă nouă”, din care face parte şi Partidul „ŞOR”, manifestanţii s-au plâns de creşterea galopantă a preţurilor şi lipsa de măsuri din partea autorităţilor.

Aceştia au aprobat şi o rezoluţie care prevede continuarea protestelor până când guvernarea va demisiona. Potrivit organizatorilor, la protestul de duminică au participat în jur de 40 de mii de oameni.

Datele Inspectoratului General al Poliţiei arată, însă, că ar fi vorba despre aproximativ 10 mii de persoane. Tot atunci, urma să fie organizat şi un concert cu participarea artiştilor ruşi Filip Kirkorov, Dava şi Vanea Dmitrenko. Acesta nu a mai avut loc, după ce poliţia a interzis instalarea scenei şi a echipamentului tehnic.


Distribuie
..