Guvernul cere Parlamentului prelungirea stării de urgenţă cu încă 45 de zile

Guvernul cere Parlamentului prelungirea stării de urgenţă cu încă 45 de zile

Distribuie

Guvernul cere Parlamentului prelungirea stării de urgenţă cu încă 45 de zile, începând cu data de 24 iunie. Executivul a aprobat o decizie în acest sens. Autorităţile îşi motivează solicitarea prin faptul că persistă mai multe riscuri, cum ar fi aprovizionarea cu gaze, energie electrică, fluxul mare de refugiaţi din Ucraina precum şi ameninţări pentru securitatea Republicii Moldova.

„Se păstrează în continuare riscurile în privinţa securităţii aprovizionării Republicii Moldova cu energie electrică, gaze naturale şi produse petroliere, prelungirea stării de urgenţă este importantă pentru a dispune de posibilitatea de a interveni prompt şi de a asigura toţi consumatorii cu produse energetice, de a menţine securitatea energetică a statului”, a declarat Daniela Misail-Nichit, şeful cabinetului ministrului Ana Revenco.

Potrivit ministrului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, prin introducerea stării de urgenţă cetăţenii vor avea în continuare acces la resursele energetice.

„Atâta timp cât Republica Moldova nu are un contract pentru livrarea de energie electrică pentru o perioadă care să depăşească termenii pe care noi îi semnăm acum, mă refer la minim 6 luni, şi la livrarea gazelor avem multe incertitudini, ministerul susţine aceste decizii.”

Opoziţia parlamentară spune că nu vede necesitatea prelungirii stării de urgenţă.

„Ei altfel decât în stare de urgenţă nu pot să guverneze. Avem la hotar stare de război, dar noi avem şi alte ţări care sunt la hotar: România, Ungaria, Polonia şi ele nu au instituit stare de urgenţă. Parlamentul nu ar trebui să accepte propunerea Guvernului”, a spus Vasile Bolea, deputat BCS.

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că prelungirea stării de urgenţă este un instrument necesar pentru Guvern care poate interveni prompt în caz de necesitate şi poate lua unele decizii fără votul deputaţilor, care ar putea fi în vacanţă.

Iar  preşedintele fracţiunii „ŞOR”, Ilan Şor, a scris într-o postare pe pagina sa de facebook că vacanţa deputaţilor nu poate servi drept temei pentru a institui din nou stare de urgenţă şi că ceea ce face guvernarea este un abuz de putere, dar şi un atentat grav la Constituția Republicii Moldova. Ilan Şor a mai menţionat că în cazul în care va fi votată prelungirea stării de urgenţă, aceştia o vor contesta la Curtea Constituţională.”

Dacă va fi prelungită starea de urgenţă, Comisia pentru Situații Excepționale va putea lua decizii suplimentare celor pe care le poate aproba în cadrul juridic existent, fără a fi necesar şi votul Parlamentului. Starea de urgenţă a fost instituită în data de 24 februarie, când a început războiul din Ucraina şi expiră în data de 23 iunie.


Distribuie
..