Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru 4 proiecte de legi, care vizează modificări bugetare

Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru 4 proiecte de legi, care vizează modificări bugetare

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru 4 proiecte de legi, care vizează modificări bugetare. Este vorba despre Legea Salarizării, Legea Bugetului de Stat, a Bugetului Asigurărilor Sociale și cea a Bugetului din Medicină.
În urma modificărilor, deficitul bugetar va crește cu peste un miliard de lei și va ajunge la peste 17 miliarde.
Documentul va intra în vigoare dacă, timp de 72 de ore, nu va fi depusă o moţiune de cenzură împortiva Guvernului.

Una dintre modificările propuse de Executiv vizează Legea Salarizării, iar, mai concret, este vorba despre majorarea, din toamnă, a salariilor pentru angajații din sistemul medical. Cheltuielile se ridică la 40 de milioane de lei.

„Dublarea salariilor pentru sistemul medical conform etapei, de la 1 septembrie cu 30%, 1 ianuarie 2021 cu încă 30%. În prima jumătate a anului 2021 cu încă 40%.”

Ar urma să fie operate modificări și la Legea Bugetului Asigurărilor Sociale.

„Acordarea suportului unic în mărime de 700 de lei beneficiarilor de pensii și alocații sociale a căror cuantum nu depășește trei mii de lei lunar.”

Totodată, şi familiile angajaților din sistemul de Sănătate, care au decedat din cauza COVID-19, ar putea beneficia de o indemnizație. Valoarea acesteia va varia în funcție de categoria de urmași și va constitui între 50 și 75 la sută din venitul lunar declarat al medicului decedat.

„De dreptul al indemnizație vor beneficia soțul supravețuitor, copii până la vârsta de 18 ani, în cazul în care își continue studiile pana la vârsta de 23 de ani, iar în cazul în care nu există urmași din categoriile menționate indemnizația se acordă unuia dintre părinți.”

Guvernul mai propune majorarea, în medie cu 100 de milioane de lei, a Bugetului Fondului Naţional de Dezvoltare Agricolă şi Mediu Rural și al Fondului de Garantare a Creditelor. În urma acestor modificări, se schimbă și cifrele din Legea Bugetului de Stat. Astfel, veniturile cresc cu peste 52 de milioane de lei. La fel și cheltuielile vor fi mai mari cu peste un miliard de lei. Iar deficitul bugetar se majorează cu peste un miliard de lei. Cele patru proiecte urmează să fie prezentate Parlamentului. Guvernul îşi poate asuma răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau asupra unui proiect de lege organică sau ordinară. Dacă, timp de 72 de ore din momentul angajării răspunderii de către Guvern, cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi nu depune o moţiune de cenzură împortiva Guvernului sau dacă moţiunea depusă este respinsă, atunci proiectele de lege se consideră adoptate şi devin executorii. În prezent, Executivul nu are susţinerea unei majorităţi parlamentare.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •