Haos în centrul Capitalei. ”Mişcarea Naţională Pentru Popor” a organizat un nou protest

Haos în centrul Capitalei. ”Mişcarea Naţională Pentru Popor” a organizat un nou protest

Haos în centrul Capitalei. Reprezentanţii
”Mişcării Naţionale Pentru Popor”, din care face parte şi partidului ŞOR, au organizat un nou protest şi au dat peste cap circulaţia pe bulevardul Ştefan Cel Mare şi Sfânt. Manifestanţii, printre care şi minori, au ieşit cu pancarte şi au scandat chiar în mijlocul străzii. Organizatorii protestului spun că artera principală a fost blocată de numărul prea mare al manifestanţilor. De cealaltă parte, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu afirmă că protestele vor eşua şi admite faptul că acestea sunt finanţate de Federaţia Rusă.

” Jos Maia Sandu! ”

Unii manifestanţi susţin că au venit la protest fiind nemulţumiţi de pensiile mici, alţii însă au evitat să spună ce i-a scos în stradă şi chiar au fugit când au văzut echipa noastră de filmare.

” – Puteţi, vă rog, să ne spuneţi de ce aţi venit aici? Aveţi 18 ani? ”

” – De ce aţi venit la această manifestaţie?

 • Daţi-mi pace.
 • Nu puteţi să ne spuneţi de ce aţi venit aici?
 • Nu, nu! ” ” – Am venit ca să plătească măcar acele trei luni de iarnă
 • De unde aţi venit?
 • De la Străşeni, acolo nu este mai bună situaţia decât în Chişinău.” ” Aşa viaţă? Ei au mii şi mii de bani, ce fac cu ei? Unde este poporul, unde suntem noi? Nu au nicio jale. ”

La un moment dat o femeie a început să se certe cu un poliţist.

” – Ce doriţi dumneavoastră?

 • Ce am încălcat?
 • Matale te-ai apropiat.
 • Ce am încălcat la moment?
 • Ce strigi matale? ”

Oamenii legii au anunţat că printre manifestanţi au fost identificaţi şi 15 minori care au fost transportaţi la Poliţie pentru identificare. Unul dintre aceştia era anunţat în căutare. La protest a fost reţinut şi un bărbat în vârstă de 37 de ani care a venit la miting cu un cuţit asupra sa.

” – Cuţitul pentru ce vă trebuieşte la ziua de azi ?

 • Cuţitul este al meu de acasă, e de acasă, eu nu sunt de aici.
 • Dar unde v-aţi pornit dumneavoastră , la Chişinău cu ce scop, la întrunirea de azi ?
 • Nu, ce e asta întrunire? ”

Deputatul fracţiunii ŞOR, Marina Tauber afirmă că la manifestaţie nu au fost chemaţi minori, iar despre bărbatul care avea un cuţit la el spune că ar fi, de fapt, un provocator.

'' Noi desigur că invităm doar tinerii care au ajuns la vârsta de 18 ani, iar dacă vin minori să vină cu părinţii. Cei care cumva participă cu cuţite şi etc, considerăm că sunt provocatorii trimişi de partidul de guvernare. ''

Contactată telefonic, purtătorul de cuvânt al Partidului Acţiune şi Solidaritatea, Aurica Jardan, ne-a spus că PAS nu a trimis provocatori la proteste, iar oamenii legii urmează să cerceteze cazurile.
Potrivit organizatorilor, la manifestaţie ar fi participat 15 mii de oameni, însă poliţia consideră că la întrunire au participat 650 de persoane.

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu a menţionat că mitingurile organizate de Partidul „ŞOR” vor eşua şi nu a exclus faptul că manifestaţiile sunt finanţate de Federaţia Rusă.

” – Ele vor eşua, aşa cum s-a întâmplat şi în toamnă. Vor eşua, sunt proteste plătite de către un fugar şi admit că pot fi plătite şi din Federaţia Rusă.

 • Înseamnă că încercările Rusiei eşuează şi nu o sa vedem acele dezordine ?
 • Ei s-au făcut de râs în Ucraina. Ei au să se facă de râs şi în Republica Moldova.”

Prim-ministrul Dorin Recean consideră că cei care finanţează ilegal aceste proteste trebuie să răspundă în faţa legii. Şeful Guvernului a îndemnat oamenii care participă la aceste manifestaţii să muncească.

” Toţi ăştia mai bine veneau şi munceau pentru că dacă discuţii cu agricultorii, dar şi la mine în sat la baştină toată lumea spune că nu sunt oameni. Noi trebuie să ne clarificăm, iar în rezultatul reformei justiţiei, totuşi, să ajungem acolo unde gruparea ŞOR şi susţinătorii, finanţatorii lor ilegali, inclusiv din Rusia să fie pedepsiţi, traşi la răspundere. ”

Pe de altă parte, Asociaţia Patronală a Operatorilor de Transport Auto a anunţat că va organiza un protest în data de 21 martie pentru a reclama abuzurile angajaţilor Inspectoratului Naţional de Securitate Publică în raport cu firmele care au transportat cu microbuze şi autobuze persoane la protestele Partidului „Şor” din 12 martie. Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, a menţionat că acţiunile transportatorilor trebuie să se încadreze în limitele legii.

” Este dreptul asociaţiilor din domeniu să protesteze, evident, în limitele şi imperativele legale. Ceea ce vreau să zic eu din partea ministerului este că asigurăm această conlucrare cu toate organele, inclusiv cu organele de control. ”

Amintim că în data de 12 martie, înainte de protestul din centrul Chişinăului, şeful Inspectoratului General de Poliţie, Viorel Cernăuţeanu, a anunţat despre anihilarea unei grupări coordonate de agenţi FSB, care avea sarcina să creeze violenţe cu forţele de ordine. 25 de persoane din Republica Moldova şi Rusia au fost încătușate, dintre care şapte au fost plasate în izolator, după ce poliția a reușit infiltrarea în grupare a agenţilor sub acoperire, care au adunat probe video și audio. Persoanele urmau să se organizeze în zece grupuri formate din câte cinci, zece oameni şi să creeze provocări la protestele partidului ŞOR. În schimbul acestor acţiuni li se promitea până la zece mii de dolari. Potrivit IGP, mulţi dintre ei au antecedente penale. Cele şapte persoane au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile, iar ceilalţi 18 sunt cercetaţi în stare de libertate.

..