Hotărâre CEDO: Profesorii turci, expulzaţi din ţara noastră în 2018, vor putea reveni în Moldova.

Hotărâre CEDO: Profesorii turci, expulzaţi din ţara noastră în 2018, vor putea reveni în Moldova.

Distribuie

Cei şapte profesori turci care au fost expulzaţi din ţara noastră în 2018 vor putea reveni în Moldova. Biroul de Migraţie şi Azil le-a ridicat interdicţia, ca urmare a unei hotărâri a Curţii Europene a Drepturilor Omului. Instanţa europeană le-a dat câştig de cauză profesorilor turci.

În 2018, şapte cetățeni turci, angajaţi ai unei reţele de licee private din Chişinău, au fost expulzaţi din Moldova la solicitarea Turciei. Ulterior, unul dintre profesori a fost condamnat la peste şase ani de puşcărie de către autorităţile din Turcia. Dascălul a fost eliberat condiţionat după ce şi-a ispășit 30% din pedeapsă, pentru comportament bun în închisoare.

Totuşi, dosarul în care a fost condamnat nu a fost închis, iar profesorul nu are voie să părăsească Turcia. În iunie 2019, în cazul expulzării cetăţenilor turci, CEDO a constatat violarea mai multor articole din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25 de mii de euro pentru 5 dintre dascălii expulzaţi care s-au adresat instituţiei europene. Şi Procuratura din ţara noastră a iniţiat o cauză penală. Fostul director al SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat pentru abuz de serviciu.

Acesta a fost amendat cu 88 de mii de lei şi privat de dreptul de a ocupa funcții publice timp de cinci ani. Până la pronunţarea sentinţei, Vasile Botnari a achitat benevol Ministerului Finanţelor 125 de mii de euro drept prejudiciu cauzat statului prin condamnarea ţării noastre la CEDO.

De asemenea, Botnari a achitat Serviciului de Informații și Securitate în jur de 350 de mii de lei pentru închirierea avionului care i-a transportat pe cei şapte profesori din Republica Moldova în Turcia.


Distribuie
..