Oraşul Chişinău a împlinit 586 de ani. Cu această ocazie, în centrul Capitalei au fost organizate un şir de acţiuni şi manifestaţii cultural-artistice, dedicate hramului oraşului. Evenimentul a început cu depuneri de flori şi a continuat cu o slujbă oficiată la Catedrala Mitropolitană din Chişinău.
În scuarul Catedralei s-a şi dat startul oficial al sărbătorii, iar oamenii au avut parte de un concert cu muzică bisericească, în cadrul căruia a evoluat formaţia „Brio Sonores”, interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu, dar şi Capela Corală Academică „Doina”. În scuar a fost organizat şi un târg de unde doritorii au putut cumpăra diverse lucrări realizate manual.
La liturghia de la Catedrala Mitropolitană din Chişinău au participat zeci de enoriaşi. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Preasfinţitul Siluan, episcop de Orhei.
În această zi, oamenii s-au rugat pentru pace şi bunăstare.
„Liturghia a fost specială, cu multă lume, oamenii se roagă pentru sănătatea copiilor, a familiilor, să fie pace”
„În fiecare an participăm la sfânta liturghie, venim cu dragoste faţă de Maica Domnului şi faţă de inima Chişinăului”,
Episcopul Siluan i-a felicitat pe enoriaşi cu sfânta sărbătoare şi le-a adresat un mesaj.
„Pentru că vremurile pe care le trăim sunt tulburi, o chemăm pe Maica Domnului să caute cu ochi milostivi spre poporul binecredincios a lui Dumnezeu, să caute cu ochi milostivi spre oraşul care a ales-o ocrotitoare şi care o cinsteşte în mod deosebit”, a spus episcopul.
Ulterior, în scuarul Catedralei Mitropolitane a fost dat startul oficial al sărbătorii cu un concert de muzică bisericească.
În scenă a urcat trupa Brio Sonores, dar şi Mihai Ciobanu, care au fost acompaniaţi de Capela Corală Academică „Doina”.
Primarul Capitalei, Ion Ceban, a adresat un mesaj chişinăuienilor cu ocazia hramului urbei.
„Vreau din inimă să vă felicit cu hramul oraşului, Chişinău este casa noastră, a tuturor. Ca şi în casă, trebuie să trăim în prietenie, să ne împăcăm, să înţelegem atunci când greşim. Să avem grijă de cei mici, de cei mari, de cei care nu mai pot. Să-i încurajăm pe cei care ne reprezintă”, a declarat Ion Ceban.
Tot în scuarul Catedralei a fost organizat şi un târg al meşterilor populari.
„Am făcut acest toiag, toiagul Chişinăului se numeşte. În vârf avem arhitectura oraşului, Primăria, circul, dar şi un reprezentant al populaţiei. L-am scos la vânzare cu două mii de lei. Acest stativ se numeşte moşulică, are şi o surpriză în interior, în prima zi când consumă el poate fi vesel, dar a doua zi faţa e aşa”.
„Sunt clopoţei de diferite dimensiuni şi pentru diferite categorii de vârstă, începând de la copii şi până pentru cei adulţi. Am adus şi suvenire rustice, cum ar fi potcoave şi alte obiecte pentru portul popular”.
Lângă Arcul de Triumf din Chişinău a fost instalat un stand unde toţi doritorii au putut scrie mesaje cu ocazia hramului oraşului Chişinău.
„Eu am scris Chişinău iubit, la mulţi ani! Am venit cu colegii de la liceul nostru, am venit să facem o mică excursie. Am fost de dimineaţă la Brio Sonores, am fost să vedem expoziţia, ne-au plăcut iile şi chiar vrem să cumpărăm”.
Ulterior, distracţia s-a mutat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde au evoluat mai multe ansambluri de dans, iar oamenii nu au ezitat să se prindă în horă.
„Super, este minunat, ne simţim foarte bine!”
„Este o sărbătoare frumoasă, o sărbătoare sfântă, Chişinăul este foarte frumos astăzi, ca niciodată. Le dorim tuturor chişinăuienilor care serbează această sărbătoare sfântă să aibă parte de pace, linişte şi bunăstare”.
„Îmi doresc să fie linişte şi pace, avem un oraş frumos, cu oameni gospodari, cu tradiţii, cu meşteşugărit şi vin gustos. Îmi place”.
„Să trăiască toţi din Chişinău fericiţi şi în pace, asta cel mai mult îmi doresc, să fie iubire unul faţă de altul”.
Cu ocazia hramului oraşului, pe aleea de pe bulevardul Grigore Vieru din Capitală, municipalitatea a instalat şase leagăne unde oamenii pot veni să petreacă timpul şi să se relaxeze.
„Este o idee foarte bună, este ceva mai deosebit decât nişte simple bănci. Sunt leagăne din lemn, albe, arată şi estetic pentru centrul oraşului”.