Igor Dodon, sub control judiciar

Igor Dodon, sub control judiciar

Igor Dodon scapă de arest la domiciliu din 20 noiembrie și rămâne sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi ţara. Decizia a fost luată vineri de Curtea Supremă de Justiție. Procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, a precizat pentru postul nostru de televiziune că nu este de acord cu această decizie, doar că la această etapă, legislația nu-i permite să o conteste.

”Se aplică măsura preventivă în privința lui Dodon Igor Nicolai, cu obligația de nepărăsire a țării pe un termen de 60 de zile, începând cu 20 noiembrie 2022, eliberându-l din arest la domiciliu.”

Procurorul Petru Iarmaliuc este nemulţumit de decizia Curţii Supreme de Justiție.

”Nu suntem de acord cu această încheiere pe partea ce ține de aplicarea obligării de a nu părăsi țara pe un termen de 60 de zile cu ridicarea pașaportului. Am prezentat probe suficiente, pertinente care au legătură cu riscurile invocate. Am prezentat probe prin care arată că au fost ridicate de la domiciliul lui Igor Dodon cinci carduri bancare și doar un card bancar din Moldova, care confirmă legătura lui cu Federația Rusă și posibilitatea eschivării de la judecarea cauzei. Am prezentat probe care au arătat că acesta prin alte persoane a influențat și intimidat martori.”

Avocatul lui Igor Dodon, Nicolae Posturusu, nu a fost de găsit la telefon pentru comentarii. În faţa Curţii Supreme de Justiţie, Igor Dodon a făcut declaraţii către susţinătorii săi.

”Prima victorie o avem. A fost o decizie de a fi eliberat din arest la domiciliu, dar lupta continuă și noi avem pentru ce să luptăm.”

Hotărârea CSJ nu poate fi contestată, a precizat procurorul de caz.

”Procurorii, la faza de judecare a cauzei nu au posibilitatea legală, nu pot contesta cu recurs. O pot face doar avocații. Așa e prevăzut în lege. Vom insista ca examinarea să fie cât mai repede posibil, chiar două ședințe de judecată pe săptămână, pentru a finaliza într-un termen cât mai restrâns această cauză penală.”

Igor Dodon a fost reținut în data de 24 mai. Fostul preşedinte al ţării este învinuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Conform legii, pedeapsa ar putea ajunge la 20 de ani de închisoare. Igor Dodon pledează nevinovat.

..