IGSU avertizează: Atenţie la beciurile în care fierbe mustul, există pericolul intoxicării cu dioxid de carbon

IGSU avertizează: Atenţie la beciurile în care fierbe mustul, există pericolul intoxicării cu dioxid de carbon

Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pericolul vine din beci, în timpul fermentării mustului.
Cei care fac vin de casă sunt avertizaţi de către salvatori că se pot intoxica cu dioxid de carbon.
O campanie de informare în acest sens are loc în toate raionele. Salvatorii merg din sat în sat şi discută cu gospodarii, iar rezultatul este vizibil.
Spre deosebire de anul trecut, beciurile nu au făcut înca nici o victimă.

În satul Gornoe, raionul Străşeni, Grigore Rotari a strâns struguri în weekend. El se laudă că produce vin în condiţii sigure.

„O să mai stea vreo cinci zile aici că greu fierbe şi după vreo cinci zile o scurgem în butoaie în beci şi deja mai departe fierbe acolo. Mai rar intrăm în beci acolo, dar avem ventilare, care ventilează.”

Bărbatul este ajutat de fiul său Tudor, care a aflat o metodă veche, dar eficientă de identificare a concentrației de oxigen în beci.

„De fiecare dată noi când intrăm în beci aprindem lumânarea din considerentul că nu avem aparataj special să verificăm concentraţia de oxigen în beci. Este o metodă să-i spun mai străveche şi foarte efectivă. Noi ne străduim tot timpul să intrăm câte unul în beci, adică cineva să stea afară, să ne asigure în caz de ceva.”

Specialiştii spun că obligatoriu în beci trebuie să fie guri de ventilare şi au câteva recomandări importante pentru toţi cei care fac vin de casă.

„Recomandare Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă este atunci când totuşi aveţi nevoie să intraţi în încăpere unde se află vinul, unde se fermentează vinul, să anunţaţi o rudă, un vecin, pe cineva că intraţi în încăperea dată. Să nu vă aflaţi mult timp în încăperea aceasta, să luaţi ce aveţi nevoie şi să ieşiţi imediat.”

În cadrul campaniei de informare, echipele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă discută cu locuitorii satelor şi le împart pliante informative despre riscul intoxicaţiei cu dioxid de carbon.

„Noi suntem campania de prevenire a intoxicării cu dioxid de carbon, şi aici sunt recomandările cum să fie procesul de fermentare a vinului.”

„Să nu intrăm în beci fără lumânare, să nu stăm acolo. Noi afară facem totul, în beci nu facem nimic.”

Potrivit raportului IGSU din anul trecut, trei persoane au avut de suferit din cauza intoxicaţiei cu dioxid de carbon.

 


Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
..