Alexandr Stoianoglo ar putea fi demis din funcţie. Activitatea acestuia, evaluată cu calificativul „nesatisfăcător”

Alexandr Stoianoglo ar putea fi demis din funcţie. Activitatea acestuia, evaluată cu calificativul „nesatisfăcător”

Distribuie

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo ar putea fi demis din funcţie, după ce Comisia de evaluare a oferit pentru activitatea acestuia calificativul „nesatisfăcător”. Potrivit raportului publicat de Consiliul Superior al Procurorilor, în baza celor opt criterii, printre care eficienţa managerială, dar şi încrederea şi integritatea, Alexandr Stoianoglo a obţinut nota medie de 2,19.

Potrivit raportului Comisiei de evaluare, printre principalele acțiuni care atestă, „prestația regretabilă” a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, se numără promovarea în funcţii a persoanelor în privința cărora existau suspiciuni de implicare în acțiuni de corupție, dar şi iniţierea procedurilor penale procurorilor în gestiunea cărora se aflau cauze sensibile. De asemenea, lui Alexandr Stoianoglo i se reproşează exercitarea presiunilor asupra procurorilor pentru ca aceștia să demisioneze, dar şi inițierea dubioasă a procedurilor de revizuire și renunțarea nejustificată la învinuire, printre astfel de cauze se numără dosarul numit generic Laundromat. Procurorul general suspendat mai este criticat pentru lipsa de reacție, implicare și intervenție eficientă în gestionarea mai multor dosare.

Membrii Comisiei de evaluare îl critică pe Stoianoglo pentru desființarea aparatului Procuraturii Generale, trecerea Direcției finanțe și administrare în subordinea procurorului general. Comisia a mai constat că Alexandr Stoianoglo a dispus suspendarea din funcție a procurorilor fără respectarea procedurii prevăzute de lege şi a iniţiat proceduri disciplinare, a depus sesizări în vederea pornirii cauzelor penale pentru fapte care nu conțin elemente ale infracțiunii.

Unul dintre avocaţii lui Alexandru Stoianoglo, Iurie Mărgineanu, a declarat că a contestat raportul Comisiei de evaluare la Judecătoria Rîşcani şi califică toate concluziile din acest raport drept aberaţii.

Alexandr Stoianoglo a scris pe pagina sa de Facebook că întreg procesul de evaluare nu poate fi calificat altfel decât absurditate. Potrivit lui, în acest caz nu au fost luate în calcul nici criticile Comisiei de la Veneţia referitoare la procedura de evaluare.

Procurorul general suspendat a mai spus că nu a fost evaluat doar de către niște specialiști ale căror calificări lasă mult de dorit, ci pe parcursul exercițiului, ei înșiși au fost cei care au aranjat regulile de joc, și tot ei au stabilit și criteriile de evaluare.

„Așadar, concluziile comisiei de evaluare a activității mele nu s-au bazat pe rezultatele muncii mele, ci pe niște aprecieri pur subiective și părtinitoare, neavând la bază niciun temei factologic sau legal”, a mai scris Stoianoglo.

Concluziile comisiei vor fi examinate de Consiliul Superior al Procurorilor în cadrul şedinţei de miercuri, 18 mai.

Toamna trecută, președintele țării, Maia Sandu, a solicitat Consiliului Superior al Procurorilor să iniţieze evaluarea activităţii şefului suspendat al Procuraturii Generale. Maia Sandu şi-a motivat decizia prin necesitatea consolidării încrederii societății în instituția Procuraturii, care în viziunea ei este compromisă. De cealaltă parte, şeful suspendat al Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo a calificat drept ilegală și neîntemeiată solicitarea președintelui Maia Sandu de a-i fi evaluată activitatea. Potrivit procedurii, raportul Comisiei se examinează în termen de cinci zile de către CSP, având competență de a adopta o hotărâre cu privire la acordarea unuia dintre calificativele „excelent”, „bine” sau „nesatisfăcător”. Dacă se consideră că evaluarea efectuată de Comisie a avut loc cu încălcarea procedurii şi această încălcare a avut un efect determinant asupra rezultatelor evaluării, CSP va adopta o hotărâre de restituire a raportului pentru repetarea procedurii de evaluare a performanţelor.


Distribuie
..