ANRE va stabili joi noul tarif pentru gazele naturale

ANRE va stabili joi noul tarif pentru gazele naturale

Distribuie

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță că joi, 4 august, va avea loc ședința în care va fi stabilit noul tarif pentru gazele naturale. Anterior, ANRE a propus un tarif de 22 de lei şi 25 de bani pentru un metru cub de gaze, cu 3,6 lei mai mare decât cel actual, în timp ce Moldovagaz a cerut creşterea tarifului cu 11 lei, până la 29 de lei şi 48 de bani pentru metrul cub. Dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat, gazele se vor scumpi din 1 august şi nu din 1 iulie, aşa cum a cerut Moldovagaz.

În prezent, consumatorii casnici achită 18 lei şi 62 de bani pentru un metru cub de gaze. Anterior, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a criticat propunerea regulatorului. Potrivit lui, în cazul în care va fi aprobat tariful propus de ANRE, furnizorul va înregistra pierderi financiare şi nu va acumula suficienţi bani pentru achiziţia şi distribuţia gazelor.

Vadim Ceban spune că în proiectul propus este indicat preţul de achiziţie a gazelor de 838 de dolari pentru mia de metri cubi, pe când, în iulie, gazele au costat 990 de dolari, iar în august, preţul este de 1460 de dolari pentru mia de metric cubi.


Distribuie
..