Care vor fi preţurile apartamentelor din Chişinău în următoarea perioadă

Care vor fi preţurile apartamentelor din Chişinău în următoarea perioadă

Distribuie

Preţurile apartamentelor din Chişinău vor rămâne neschimbate în următoarea perioadă. În blocurile noi, acestea se vor vinde în continuare cu 1000-1400 de euro per metru pătrat. Cel puţin asta spun agenţii imobiliari, care nu exclud şi o eventuală scumpire cu aproximativ zece la sută. De cealaltă parte, Banca Centrală Europeană prognozează că preţurile imobilelor ar putea să scadă în Europa cu până la 15 la sută în acest an. Motivul ar fi creşterea inflaţiei în ţările europene şi majorarea ratelor la bănci, care vor duce inevitabil la scăderea vânzărilor.
Agenţii imobiliari susţin că, în luna mai, vânzările au revenit la normal după ce în martie şi aprilie au scăzut cu aproximativ 70 la sută din cauza războiului din Ucraina. După o perioadă de incertitudine, oamenii vor să investească banii în imobiliare.

„Atât timp cât solicitarea este foarte mare, iar oferta este mică nicicum nu au cum să scadă preţurile. Apartamente pe piaţă sunt foarte multe, dar apartamente în care să fie interesaţi oamenii de ele sunt destul de puţine. Bugetul cel mai întrebat este în jur de 70 de mii de euro. Pe siteurile companiilor imobiliare găseşti foarte puţine obiecte interesante la 70 de mii de euro”, a spus Cristian Zosim, agent imobiliar.

Unii experţi consideră că vânzările vor creşte în următoarele luni.

„Preţurile nu vor scădea, asta este sigur, o mare parte din oameni nu şi-au cumpărat apartamente în Chişinău. În legătură cu războiul să păstrezi banii, nu ştii cu ce o să se termine, unde să investeşti euro, sau în aur, sau în imobiliare. Totodată, oferta este mult mai mică ca cererea”, a spus Olga Vorobiova, expert în domeniul imobiliar.

Mai mult, preţurile apartamentelor ar putea să crească, deoarece companiile de construcţii plătesc mai mult pentru materialele de construcţii.

„În prezent dezvoltatorii importă materiale de construcţie din Europa de Vest. Sursa s-a micşorat, preţurile s-au majorat la materiale. Per general preţurile la materialele de construcţie au evoluat practic dublu. Dezvoltatorii nu pot pune un preţ mai mic decât costul apartamentului. Pe parcursul a şase luni de zile poate evolua de la 5 la 10 procente per metrul pătrat”, a declarat David Plop, agent imobiliar.

Potrivit specialiştilor, apartamentele s-ar putea ieftini doar în cazul în care situaţia economică din ţară se va înrăutăţi.

„Cu 5 sau 10 procente doar dacă se va înrăutăţi situaţia economică în ţară foarte mult, dar la moment lucrurile sunt stabile. 40 de procente din volumul total de apartamente vândute au fost prin credit ipotecar. Dacă creditele vor fi mai scumpe şi neatractive vom avea mai puţine tranzacţii, dacă avem mai puţine tranzacţii respectiv preţurile ar putea să se diminueze”, a spus Victor Cernomorcenco, agent imobiliar.

În prezent, un metru pătrat de locuinţă într-un bloc vechi costă, în medie, 850-900 de euro. În bloc nou, un metru pătrat într-un apartament în variantă albă costă 900-1000 de euro, iar într-o locuinţă cu reparaţie, preţul unui metru pătrat variază între 1200 şi 1400 de euro. Anul trecut, apartamentele din Moldova s-au scumpit cu peste 20 de procente, aceasta fiind cea mai mare creştere din ultimii 14 ani. Potrivit Agenţiei Servicii Publice, anual, în ţara noastră se vând, în medie, 29 de mii de apartamente.


Distribuie
..