Dacă va fi cod roșu de secetă, consumatorii ar putea primi apă după un grafic special

Dacă va fi cod roșu de secetă, consumatorii ar putea primi apă după un grafic special

Consumatorii aprovizionaţi cu apă prin reţeaua centralizată ar putea primi apă după un grafic special în cazul în care va fi instituită alertă cod roşu de secetă. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Ministerului Mediului, care au venit cu o recomandare în acest sens către toţi furnizorii. Iar conducerea Întreprinderii „Apă-Canal Chişinău” spune că există riscul ca nivelul apei în râul Nistru să scadă până la un prag critic şi astfel va fi în dificultate de menținere a debitului necesar. În context, autorităţile le cer oamenilor să consume raţional apa.

Din lipsă de precipitaţii nivelul apei din râul Nistru scade în fiecare zi. În prezent acesta a ajuns la 8,5 metri, ceea ce permite deocamdată funcţionarea Stației de pompare de la care se alimentează Chişinăul în regim normal. În cazul în care situaţia nu se va schimba în următoarele 20 de zile, nivelul apei va ajunge la pragul critic de 8,3 metri, spun specialiştii de la „Apă-Canal Chişinău”. Astfel, se va solicita deschiderea barajulului de la Dubăsari.

„Plus, ca măsură de alternativă avem staţia plutitoare care va fi pusă în funcţiune şi va capta apa din căuşul râului Nistru. Un pic va fi mai complicat, deoarece nu va fi furnizată apa la presiunea normală”, a spus Irina Gutnic, directorul „Apă-Canal Chişinău”.

La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Mediului le recomandă furnizorilor să revadă graficele de livrare și să facă întreruperi. Conform propunerii autorităţilor, furnizarea apei ar putea fi oprită între orele 09:00 şi 12:00 şi seara între orele 18:00 şi 21:00. Acest lucru va permite acumularea rezervelor de apă, dar şi ajustarea presiunii în conducte. Conducerea Întreprinderii „Apă-Canal Chişinău” spune că, deocamdată, staţia de pompare funcţionează în regim normal, dar specialiştii sunt în alertă.

„Nu avem adoptată o decizie ca să furnizăm conform unor grafice sau întrerupt. Dacă va fi necesar, noi vom institui aceste grafice şi, respectiv, consumatorii vor fi aprovizionaţi cu apă pe ore. la moment nu este aşa decizie. Dacă vom atinge nivelul critic, desigur că vom pune în aplicare mai multe măsuri”, a declarat Irina Gutnic, directorul „Apă-Canal Chişinău”.

Potrivit „Apă-Canal Chişinău”, o familie din patru membri consumă în jur de 600 de litri de apă pe zi. În context, autorităţile le recomandă oamenilor să economisească apa. Astfel, suntem îndemnaţi să renunţăm la spălatul maşinilor şi la umplerea piscinelor în această perioadă. Dacă dezgheţaţi alimente, puneţi-le în frigider, nu sub jetul de apă. Iar când spălați dinții, fructele sau vasele, nu lăsaţi apa să curgă inutil. O altă recomandare se referă la scurtarea perioadei în care facem duș. Dacă o vom reduce cu 3 minute în fiecare zi, putem economisi 500 de litri de apă pe lună. Iar cât așteptăm să vină apa caldă la robinet, e bine să o adunăm pentru a o folosi ulterior.

Şi agricultorii sunt îndemnaţi să facă economii de apă, în condiţiile în care seceta afectează dramatic toate culturile. Dacă vor să irige plantaţiile, fermierilor li se recomandă să o facă pe timp de noapte, atunci când se evaporă mai puțină apă. Potrivit specialiştilor, gradul de umiditate din sol corespunde unei secete severe și foarte severe, iar rezervele de apă sunt epuizate complet, pe alocuri.

..