De ce a fost demis Viorel Gherciu din funcţia de ministru

De ce a fost demis Viorel Gherciu din funcţia de ministru

Viorel Gherciu a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că a fost demis din funcţia de ministru deoarece are o viziune diferită faţă de cea a Guvernului despre dezvoltarea agriculturii şi pentru că s-a opus absorbţiei Universităţii Agrare. De cealaltă parte, premierul Natalia Gavriliţa a declarat că de fapt, şi-a pierdut încrederea faţă de Viorel Gherciu, după ce el nu a reuşit să implementeze mai multe reforme în termenii propuşi.

„Vreau să zic că miniştrii sunt numiţi pe criterii politice, miniştrii sunt persoane tehnocrate, sunt responsabile ca să asigure o expertiză obiectivă din sector. Şi eu acest lucru am făcut. Am discutat aceste subiecte şi pur şi simplu aveam nişte păreri diferite vizavi de perspectivele de dezvoltare a sectorului”, a spus Viorel Gherciu.

Viorel Gherciu se declară împotriva reformării Universităţii Agrare şi spune că ar fi încercat să-i convingă pe membrii Guvernului să păstreze această instituţie pentru Moldova, ca ţară agrară: „Eu ca persoană din interiorul sectorului, ca specialist din domeniu, şi ca fiind responsabil de dezvoltarea acestui sector, am considerat, şi consider în continuare că Republica Moldova fiind o ţară agrară, este important să aibă o instituţie superioară de învăţămnt, care asigură pregătirea cadrelor calitative.”

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a precizat că viziunea lui Viorel Gherciu despre restructurarea universităţilor nu a influenţat decizia de demitere a lui. Potrivit lui Gavriliţa, problema a fost în reformele întârziate: „Toată lumea a văzut că reformele în domeniul agriculturii vin cu o anumită întârziere. Am văzut că mai multe iniţiative legislative în domeniul agricol veneau de la domnul Bolea. Şi am discutat cu domnul Gherciu despre viteza acestor acţiuni. Sunt mai multe subiecte unde dumnealui nu a demonstrat lucrul de echipă şi prioritizarea subiectelor pe care le solicită cetăţenii de la noi. Reformele pe care le aşteaptă cetăţenii de la noi”.

Natalia Gavriliţa a declarat că l-a anunţat marţea trecută pe Viorel Gherciu că va fi eliberat şi chiar l-a îndemnat să nu participe la şedinţa de miercuri a Guvernului, organizată la Bălţi.

În ceea ce priveşte poziţia faţă de reforma universitară privind absorbţia mai multor universităţi, printre care şi Universitatea Agrară din Moldova, premierul a declarat că este o reformă care va aduce rezultate pozitive.

„Reforma universităţilor, aşa cum am pornit-o, cu anumite rezistenţe, pentru că orice schimbarea este grea, trebuie să avem răbdare şi să vedem cum aceasta reformă începută abia acum câteva săptămâni să aducă rezultate reale şi îmbunătăţirea calităţii studiilor”, a spus
Natalia Gavriliţa.

Am încercat să aflăm de la Ministerul Educaţiei dacă anterior Viorel Gherciu a încercat să se opună, prin măsuri concrete, absorbţiei Universităţii Agrare. Ofiţerul de presă al instituţiei, Viorica Pistrui, ne-a promis că va reveni cu detalii, după ce se va documenta.

Proaspătul ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea, a avut o discuţie cu angajaţii universităţii, cărora le-a dat asigurări că absorbţia instituţiei este necesară. Profesorii nu s-au lăsat convinşi şi spun că vor continua să lupte pentru păstrarea Universităţii Agrare.

„Se aduc argumente că această variantă ar fi cea mai bună, eficientă, cea mai benefică. Sunt nişte declaraţii de multe ori neasigurate cu argumente temeinice, calcule minuţioase, care ar da credibilitate. Noi avem contra-argumente şi argumentele noastre, care sunt tratate de multe ori superficial. Noi mizăm că vom fi auziţi şi ni se va acorda acel vot de încredere, ca să demonstrăm că Universitatea are cadre pregătite, calificate şi avem un viitor, să atingem noi niveluri de performanţă”, a spus IRGILIU MOREI, preşedintele Sindicatelor Universităţii Agrare.

Săptămâna trecută au protestat, în faţa Guvernului, sute de profesori, angajaţi, actuali şi foşti studenţi, precum şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare din cadrul Universităţii Agrare de Stat din Moldova. Manifestanţii s-au arătat nemulţumiţi că instituţia ar putea fi absorbită de o altă universitate.

..