Directorul „Moldovagaz” a efectuat săptămâna trecută o vizită la Sankt Petersburg pentru a discuta cu conducerea Gazprom

Directorul „Moldovagaz” a efectuat săptămâna trecută o vizită la Sankt Petersburg pentru a discuta cu conducerea Gazprom

Distribuie

Directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a efectuat săptămâna trecută o vizită la Sankt Petersburg pentru a discuta cu conducerea Gazprom despre asigurarea ţării noastre cu resurse energetice. Declaraţia a fost făcută de ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

„Directorul „Moldovagaz” a fost săptămâna trecută la Sankt Petersburg să discute, deci noi suntem în contact permanent. S-a discutat situaţia existentă, s-a discutat implementarea Pachetului Energetic III, ceea ce am votat la Legea gazelor, s-a discutat multe elemente, dar din păcate, nu este un răspuns clar din partea Gazprom-ului. (OXANA) – Dar pe dumneavoastră nu v-au invitat sau nu au acceptat propunere? Nu ştiu, vom vedea. Am primit semnale că am putea să avem o discuţie până în finalul lunei august, dacă aceasta discuţie ar fi, eu o voi anunţa”, a spus ANDREI SPÎNU, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.
De asemenea, autorităţile de la Chişinău sunt aproape de a selecta o companie care va efectua auditul datoriilor Moldovagaz, aşa cum prevede contractul cu Gazprom.

„Sunt mai multe companii care deja sunt interesate. Agenţia Proprietăţii Publice este la etapa finală de evaluare şi sperăm că săptămâna viitoare să fie o decizie în acest sens. Sunt cinci companii care sunt interesate”, a spus ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

În acelaşi timp, vicepremierul a spus că fără independenţa energetică nu poate fi posibilă dezvoltarea ţării noastre: „Acum se duce lupta adevărată pentru independeţă şi pentru independenţa energetică. O ţară care nu este independentă energetic, din păcate, nu poate să se dezvolte bine în continuare.”

Recent, Andrei Spînu a declarat că sunt analizate trei scenarii privind asigurarea ţării cu resurse energetice. Autorităţile iau în calcul inclusiv sistarea livrărilor de gaze ruseşti. Totuşi, oficialul a dat asigurări că toţi consumatorii vor avea căldură la iarnă. ANRE a majorat cu peste patru lei tariful pentru gazele naturale până la 23 de lei pentru un metru cub. În context, furnizorul a anunţat că nu va putea să-şi onoreze plăţile faţă de Gazprom, de aceea a cerut o amânarea pentru luna august.

Totodată, pentru a face faţă cheltuielilor, Compania MoldovaGaz a solicitat Comisiei Naționale pentru Situații de Urgență amânarea plăţii TVA pentru perioada aprilie-august.


Distribuie
..