Fondul de subvenţionare în agricultură, majorat până la un miliard 750 de milioane de lei

Fondul de subvenţionare în agricultură, majorat până la un miliard 750 de milioane de lei

Distribuie

Guvernul a majorat fondul de subvenţionare în agricultură până la un miliard 750 de milioane de lei. Astfel, de subvenţii mai mari cu 20 la sută vor beneficia femeile şi tinerii cu afaceri agricole. Iar cei care vor dezvolta infrastructură pentru recoltare şi procesare vor primi subvenţii în mărime de până la 75%. Va creşte şi ajutorul oferit producătorilor de lapte. Crescătorii de bovine, ovine și caprine vor primi subvenții majorate cu 20 la sută, de la 50 la 70% din valoarea investițiilor.

„Va stimula creditarea producătorilor agricoli de către băncile comerciale şi organizaţiile de creditare nebancare, prin accesarea creditelor investiţionale cu acordarea de subvenţii de până la 150 de mii de lei şi accesarea creditelor pentru mijloace circulante prin acordare de subvenţii de până la 200 de mii de lei”, a spus SERGIU GHERCIU, secretar de stat Ministerul Agriculturii.

Totuşi, ajutorul cel mai aşteptat de agricultori, şi anume subvenţionarea accizei la motorină cu 30%, precum anunţase prim-ministrul săptămâna trecută, nu a figurat pe agenda de luni a Guvernului.

„Gavriliţa: Nu am auzit de compensarea accizei la motorină. Gherciu: Aceea va fi o hotărâre de Guvern suplimentară la fondul de subvenţionare care vor fi direcţionaţi acesti bani pentru acciza la motorină. Gavriliţa: Suntem în procesul de rectificare a bugetului, vom aloca cu 250 de milioane de lei mai mult, pentru suplinirea fondului”.

Agricultorii vor trebui să acceseze regulamentul de acordare a subvenţiilor, dar deocamdată acesta se află în faza de elaborare, de aceea nu e clar când anume fermierii vor putea aplica, pentru a primi ajutor de la Guvern.


Distribuie
..