Guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu, va fi audiat la Comisia Economie în legătură cu rata mare a inflaţiei. Propunerea a fost făcută la şedinţa Legislativului de către deputaţii PAS.
Deputaţii din opoziţie au declarat că susţin iniţiativa, dar cred că Octavian Armaşu nu este singurul care trebuie să ofere explicaţii referitor la creşterea preţurilor.
„Ar fi bine să fie şi prim-ministru ca să ne exprime poziţia Guvernului, ce măsuri, ce instrumente pregăteşte la aceste provocări şi cum vor fi ele administrate. Avem vacuum de produse de import care dispar de pe rafturi”, a spus PETRU BURDUJA, deputat BCS.
„Rădăcinile acestor fenomene în economia naţională şi asigurarea calităţii vieţii societăţii nu este BNM. Ea este icebergul. De aceea, este corect, trebuie analizat aceste probleme la comisia dumneavoastră. Pe urmă trebuie de analizat şi de elaborat măsuri respective aici, în Parlament, tot Guvernul”, a menționat VLADIMIR VORONIN, deputat BCS.
Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au propus şi audierea ministrului Economiei, dar şi a ministrului Agriculturii. Parlamentarii BCS cred că cei doi funcţionari ar trebui să le explice cetăţenilor ce măsuri întreprind pentru a pune capăt scumpirilor.
„Asistăm la creşterea galopantă a preţurilor la produsele alimentare. Săptămâna această a crescut brusc preţul la uleiul de floarea soarelui, a crescut considerabil. Am avut mai multe întâlniri cu cetăţenii. Lumea îşi pune mâinile în cap”, a spus RADU MUDREAC, deputat BCS.
Propunerea a fost susţinută de deputaţii BCS, de cei ai Partidului ŞOR, dar şi de patru parlamentari de la PAS. Totuşi, proiectul a acumulat doar 38 de voturi, un număr insuficient pentru a fi acceptat.
Banca Naţională a emis un comunicat de presă în care anunţă că Fondul Monetar Internațional a salutat măsurile întreprinse de BNM, pentru a face față creșterii inflației. Instituţia face referire la decizia Consiliului de directori executivi al FMI. În comunicat se arată că experţii străini au mai menționat că majorarea prețurilor la resursele energetice, perturbarea comerțului şi scăderea încrederii populației sunt cauzate de războiul din Ucraina asupra economiei Republicii Moldova. BNM mai anunţă că inflaţia, deteriorarea fluxurilor comerciale și alte dificultăți, cu care care se confruntă ţara noastră, au determinat FMI să deburseze imediat pentru Moldova 144,81 milioane de dolari.
Rata inflaţiei o comentează şi fostul premier Ion Chicu. Într-o postare pe Facebook, politicianul scrie că se face responsabilă de inflația dublă din Moldova, față de cea europeană, lipsa guvernării în țară, şi nu Banca Naţională. Ion Chicu afirmă că actualul Guvern trebuie demis.
„Oamenii aleși de popor pentru a guverna țara fac orice, numai nu guvernează, nu gestionează procesele economice și sociale. Nu a mai fost un asemenea haos în ministere și instituții niciodată”, scrie fostul premier.
Anastasia Taburceanu, purtătorul de cuvânt al premierului Natalia Gavriliţa, ne-a spus că rata inflaţiei nu este dictată de ministere, dar de fenomenele de pe piaţa internaţională. Tot ce poate face Guvernul este să elaboreze mecanisme de susţinere a cetăţenilor, ceea ce şi face Executivul, a mai spus Taburceanu.
..