Guvernul NU va putea să-i ajute pe toţi beneficiarii Programului „Prima Casă”

Guvernul NU va putea să-i ajute pe toţi beneficiarii Programului „Prima Casă”

Distribuie

Guvernul nu va putea să-i ajute pe toţi beneficiarii Programului „Prima Casă”, după ce rata dobânzii la creditele ipotecare a crescut cu peste 5 puncte procentuale. Asta a dat de înţeles premierul Natalia Gavriliţa care a declarat pentru postul nostru de televiziune că se ia în calcul oferirea compensaţiilor pentru anumite categorii de persoane. Soluţiile pe care le analizează Guvernul vor fi comunicate până la sfârşitul acestei luni, a precizat prim-ministrul.

„În primul rând ne vom concentra pe familiile cu copii, anumite categorii de persoane care au salarii fixe, salarii mai mici. La moment analizăm care sunt opţiunile atât pentru descreşterea marjei bancare pentru a scădea rata de dobândă, cât şi pentru compensaţii ţintite, care au nevoie de ajutor”, a spus premierul.

Între timp, petiţia online, lansată în urmă cu câteva zile de Asociaţia „Labirintul Succesului”, promovată intens de Organizaţia de Tineret a Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, a fost semnată deja de peste 2200 de oameni. Semnatarii cer să fie revizuită majorarea cu 5,35 de puncte procentuale a ratei dobânzii la creditele ”Prima Casă”. Aceasta a crescut considerabil după ce Banca Naţională a majorat rata de bază, ca urmare a creşterii inflaţiei. Fostul ministru al Finanţelor, Ion Chicu şi cel care a implementat programul, a cerut Guvernului să revadă de urgenţă marja maximă pe care băncile o pot aplica pe parcursul acestui an pentru creditele garantate de către stat în cadrul Programului „Prima casă”. Mai exact, să o reducă de la 3 până la 2 procente, cât era şi în perioada mai 2019 – decembrie 2021. În replică, premierul Natalia Gavriliţa a declarat că cei care au încurajat oamenii să ia credite ipotecare prin „Prima Casă” trebuiau să le comunice, inclusiv, riscurile programului.

„Trebuia să fie oneşti cu beneficiarii programului să îi informeze despre riscurile creşterii ratelor pe parcursul anilor şi vom face şi o analiză a riscurilor pe termen lung, pentru că deja cresc aceste garanţii, care sunt oferite din partea statului şi cresc riscurile pentru stat”, a spus Natalia Gavriliţa.

Programul „Prima Casă” a fost lansat în 2018. De atunci, peste opt mii de familii şi-au cumpărat locuinţe prin intermediul acestui proiect, inclusiv 4 mii beneficiază de compensaţii de la bugetul de stat. Printre ei sunt profesori, poliţişti, medici şi lucrători sociali, angajaţi din domeniul culturii, familii cu 2,3 şi 4 copii.


Distribuie
..