Guvernul pregăteşte un mecanism pentru compensarea facturilor la gaz şi la căldură. Subvențiile nu vor fi pentru toți cetățenii

Guvernul pregăteşte un mecanism pentru compensarea facturilor la gaz şi la căldură. Subvențiile nu vor fi pentru toți cetățenii

Distribuie

Guvernul pregăteşte un mecanism pentru compensarea facturilor la gaz şi la energie termică, în această iarnă. Gospodăriile vor fi împărţite în şase categorii, în funcţie de veniturile şi consumul pe care îl au în fiecare lună. Totuşi, „cei care au o viaţă de lux nu vor primi subvenţii”, a anunţat premierul Natalia Gavriliţa.

„Gospodăriile casnice vor fi împărţite în diferite categorii, în funcţie de venituri şi consumul de energie termică, electrică sau gaze naturale. Toate gospodăriile casnice vor fi implicate într-o anumită categorie, dar evident că cei care îşi pot permite preţuri mai mari, care duc o viaţă de lux nu vor beneficia de compensaţii”, a spus NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministru.

Natalia Gavriliţa nu a putut da asigurări că oamenii nu vor plăti pentru încălzire şi gaz mai mult decât în sezonul trecut: „Este o întrebare ipotetică, noi trebuie să lucrăm cu programul.”

Din 1 iunie, tariful la gaz a crescut cu 22 la sută, până la 18 lei şi 62 de bani un metru cub. Recent, Moldovagaz a cerut încă o majorare a tarifului, cu 45 la sută. Dacă cererea va fi acceptată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, atunci consumatorii casnici vor achita 26 de lei şi 52 de bani pe un metru cub de gaz. Şeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a explicat că scumpirea este cauzată de creşterea preţului de achiziţie, care în luna iulie a ajuns la 980 de dolari pe mia de metri cubi. Tariful actual pentru consumatorii finali este calculat în funcţie de un preţ de circa 700 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz importat.


Distribuie
..