Inflaţia a înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani, în Republica Moldova

Inflaţia a înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani, în Republica Moldova

În Moldova, inflaţia a înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani! În iunie aceasta a atins nivelul de 31,83 la sută, comparativ cu iunie trecut. Statistica arată că serviciile s-au scumpit în medie cu peste 40 de procente, iar produsele alimentare – cu peste 34 la sută.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, moldovenii au plătit cel mai mult pe facturi. Tariful la gaze a crescut cel mai mult anul acesta, mai exact cu 300 de procente! Iar încălzirea centralizată s-a scumpit cu aproape 92 la sută, electricitatea – cu 52,53%.

În luna iunie curent, comparativ cu iunie 2021, moldovenii au cheltuit mult mai mulţi bani şi pentru produse alimentare. Legumele s-au scumpit cu peste 80 de procente, ouăle – cu 53 la sută, preţul pâinii s-a ridicat cu peste 34%, iar zahărul – cu 31,25 la sută.

S-au scumpit şi produsele nealimentare, cel mai tare – carburanţii, care costă acum cu 66% mai mult decât anul trecut. Materialele de construcţie s-au scumpit cu 32,78 la sută, iar încălţămintea – cu aproape 16%.

Oamenii se plâng pe cheltuieli foarte mari şi că nu pot îndura scumpirile din acest an:

„Nu pot cumpăra nicio bucăţică de carne, dacă cumpăr, cumpăr nişte oase, să fac oleacă de gust numai, altceva nu pot. Din toate facem economie, nu numai la mâncare, dar şi la medicamente, pe seama sănătăţii”.

„S-au scumpit şi legumele, şi pâinea, şi lactatele, uleiul, tot absolut. Am luat ceai şi nişte caise, aşa, de gust, dar să fac nişte gemuri, conserve, nu pot să-mi permit”.

” Salubrizarea urmează să se scumpească de 5 ori, nu ştiu unde se uită administraţiile publice locale, dar asta este jaf. Am impresia că la guvernare stau nişte somnambule, rupţi de la realitate total, nu ştiu în favoarea cui fac reforme, dar sigur nu în favoarea poporului”.

” Cumpărăm câte 4 -5 roşii, doi castraveţi. Pensia care o am îmi ajunge numai să ies din casă şi să intru înapoi, e foarte greu”.

Unii oameni spun că scumpirile erau inevitabile:

„Scumpirile sunt inevitabile, suntem prea mult conectaţi la pieţele internaţionale. În mare parte la noi de acolo vin produsele, de acolo se importă această inflaţie”.

Prognozele sunt sumbre, în opinia unor experţi, care afirmă că urmările inflaţiei ridicate nu se vor lăsa mult aşteptate şi că moldovenii vor fi nevoiţi să renunţe la unele servicii medicale, haine, vacanţe, pentru a-şi putea acoperi necesarul de alimentaţie.

„Guvernul nu face nimic ca să depăşească această criză. Rata inflaţiei va continua trendul ascendent şi va urca şi mai mult decât este acum. Ne vom aştepta cred că la un nivel de 40 la sută al inflaţiei, estimarea oricum este speculativă, deja vom vedea cum vor evolua factorii care duc la această creştere a inflaţiei”, a declarat VIOREL GÎRBU, expert economic.

Conducerea ţării motivează scumpirile cu războiul. Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu şi premierul Natalia Gavriliţa susţin că inflaţia e cauzată în mare parte de situaţia din Ucraina şi reiterează că guvernarea a majorat pensiile şi salariile, pentru a atenua creşterea preţurilor.

„Avem o opoziţie care nu are tărie de caracter să recunoască, în special opoziţia parlamentară, că alături de noi este un război, că mor oameni, ă sunt distruse destine, şi că cea mai mare parte a acestei crize mondiale care e şi la gaze, şi la lanţurile logistice, se datorează anume acestui lucru, inclusiv a preţurilor”, a spus Igor Grosu.

„Nu avem miracole pentru a lupta cu inflaţia, dar putem ajuta creşterea ţării, ca să suportăm preţurile mai uşor, prin şansa mai mare dată de investiţii. Susţinerea pentru Moldova va creşte semnificativ, inclusiv prin proiecte de dezvoltare în fiecare comunitate”, a declarat premierul Gavrilița.

Pentru a reduce inflaţia cât mai rapid, Banca Naţională a Moldovei a majorat, în luna iunie, rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară, până la 18,5% anual, ceea ce a dus la scumpirea creditelor.

..