Mesajul transmis la Berlin de ministrul Afacerilor Externe: Nu ne dorim o cale scurtă de integrare în UE, vom face reforme

Mesajul transmis la Berlin de ministrul Afacerilor Externe: Nu ne dorim o cale scurtă de integrare în UE, vom face reforme

Distribuie

Nu ne dorim o cale scurtă de integrare în Uniunea Europeană, vom face reforme! Este mesajul transmis la Berlin de ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, invitat la summitul G7. Oficialul moldovean a menționat că războiul din Ucraina a provocat consecințe serioase țării noastre. În context, Popescu a precizat că sprijinul partenerilor externi, inclusiv al țărilor G7, reprezintă singura soluție pentru Moldova în depășirea unui val de crize precum cea economică, energetică și cea a refugiaților din țara vecină.

Nicu Popescu a declarat că, din cauza războiului din Ucraina, țara noastră suportă consecințe grave pe plan economic și umanitar. Cu toate acestea, Popescu a subliniat că autoritățile de la Chișinău fac tot posibilul pentru a menține pacea și stabilitatea pe întreg teritoriul țării, inclusiv în regiunea transnistreană. Situația este fragilă, dar relativ stabilă, a precizat oficialul moldovean.

„Avem o regiune separatistă, numită regiunea transnistreană. Acolo s-au produs câteva explozii în ultimele săptămâni. Situația este complicată, dar noi comunicăm cu așa-zisele autorități din regiunea transnistreană. Vrem să păstrăm pacea. Majoritatea celor care trăiesc în regiune nu își doresc să trăiască într-o zonă de război”, a spus Popescu.

Ministrul moldovean de Externe a discutat separat cu șeful diplomației europene, Josep Borrell, despre aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

„Uniunea Europeană a fost creată, extinsă pentru a răspunde răului, după cel de-Al Doilea Război Mondial. Considerăm că rolul UE este să prevină și să țină țările sale departe de război. Iată de ce am depus cerere de aderare și de ce ne dorim să fim membru al Uniunii Europene. Nu ne dorim o cale scurtă, vom face reforme”, a declarat ministrul de Externe.

Oficialul european i-a comunicat ministrului nostru de Externe că, în prezent, Comisia Europeană lucrează la elaborarea avizului, pas necesar pentru a putea obține statutul de țară candidat la aderarea la UE. De asemenea, Josep Borrell a dat asigurări că Uniunea Europeană va continua să sprijine reziliența Republicii Moldova și s-o ajute să facă față provocărilor legate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată într-o postare pe Twitter a șefului diplomației europene.
Ministrul moldovean de Externe a avut discuții și cu omologul său ucrainean, Dmitri Kuleba, dar și cu ministrul Afacerilor Externe din Germania, Annalena Baerbock. Nicu Popescu și-a exprimat solidaritatea față de poporul ucrainean și victimele războiului. De asemenea, și-a reafirmat sprijinul ferm față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional.

Aceasta este a șaptea întâlnire a miniștrilor de Externe din grupul G7 de la începutul războiului din Ucraina. În contextul războiului din Ucraina, la eveniment au fost invitați miniștrii de Externe ai Moldovei și Ucrainei, deși țările nu fac parte din grupul principalelor state industrializate din lume.


Distribuie
..